Pri kraju akcija spašavanja talaca u Keniji

Akcija kenijskih snaga sigurnosti protiv napadača koji već dva dana drže taoce u trgovačkom centru Westgate u Nairobiju je pri kraju, rekao je danas ministar unutarnjih poslova Kenije Joseph Ole Lenku.

“Mislim da je operacija pri završetku. Kontroliramo sve katove, teroristi ne mogu pobjeći”, rekao je on na konferenciji za novinare.

Objasnio je da je oblak dima, koji se danas dizao iz tržnog centra, izazvao napadač koji se nalazi unutra, te da je on u supermarket spustio zapaljeni madrac kao mamac, dodajući da su dvojica “terorista” ubijena u ponedjeljak.

Ministar je također rekao da su svi napadači bili muškarci, iako su neki odjeveni kao žene, što možda objašnjava raniju izjavu jednog svjedoka koji je kazao da su neki od napadača žene.

Također je kazao da su gotovo svi taoci evakuirani iz centra, a poginule su, po njegovim podacima, 62 osobe.

Kenijski dužnosnici su objavili da su među napadačima državljani nekoliko zemalja.

“Imamo ideju ko su oni, koje su nacionalnosti”, rekao je Julius Karangi, načelnik Generalštaba, dodajući da se radi o “multinacionalnoj grupi napadača iz cijelog svijeta.”

Pucnjava i eksplozije

Pucnjava i snažne eksplozije odjeknule su u ponedjeljak iz trgovačkog centra u Nairobiju, nakon što su sigurnosne snage pokrenule napad protiv napadača iz grupe Al-Shabab, koja unutra drži taoce.

Kenijska vojska izvijestila je u nedjelju da je oslobođena većina talaca u trgovačkom centru u Nairobiju, gdje je u napadu oružane grupe Al-Shabab ubijeno nekoliko desetina ljudi, a 175 ranjeno.

“Većina talaca je puštena, a kenijske odbrambene snage su preuzele nadzor nad mnogim dijelovima zgrade”, rekao je KTN televiziji vojni glasnogovornik, pukovnik Cyrus Oguna, izvijestio je Reuters.

ICC odgodio suđenje potpredsjedniku Kenije

Sudije Međunarodnog kaznenog suda (ICC) odgodili su za sedam dana suđenje za zločine protiv čovječnosti kenijskom potpredsjedniku Williamu Rutu, kako bi se on mogao vratiti u Keniju i baviti se rješavanjem talačke krize.

Ruto i kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta optuženi su za zločine protiv čovječnosti, povezane s njihovom ulogom u valu sektaškog i etničkog nasilja koji je pogodio Keniju nakon spornih izbora 2007. godine.

Neuobičajeno brza odluka ICC-a donesena je na vanrednoj sjednici, pošto su tužioci rekli da se ne protive kraćem odgađanju procesa.

Ruto bi trebao otputovati iz Holandije avionom u 11 sati po lokalnom vremenu, rekao je njegov advokat Karim Khan.

Tražeći oslobađanje svoga klijenta, Khan je rekao da svijet nikada ne bi prihvatio odsutnost američkih čelnika u trenutku kad su napadnuti tornjevi blizanci u New Yorku 11. septembra 2001. godine. “Ovoj je kenijski 9. septembar”, rekao je Khan.

U ponedjeljak ujutro pucnjava je trajala petnaestak minuta, javlja AFP. Nakon pucnjave uslijedile su tri snažne eksplozije, a zatim se stanje ponovo smirilo.

Kenijska vojska navela je na Twitteru da je akcija osjetljiva, jer žele sve taoce spasiti žive, prenosi AFP.

Al-Shabab je ranije na internetu objavio prijetnju da će ubiti preostale taoce.

Predsjednik Uhuru Kenyatta izjavio je ranije da među 10 do 15 napadača ima i žena.

Pomoć Izraela

Al-Shabab je trgovački centar Westgate napao u subotu, kada je u njemu bio vrlo veliki broj kupaca.

Dužnosnici nisu rekli koliko su talaca uzeli napadači, ali je jedna kenijska televizija izvijestila da je riječ o 30 osoba.

Radikalna grupa Al-Shabab, koja se u Somaliji bori i protiv kenijskih i drugih afričkih mirovnjaka, traži do Kenyatte da okonča kenijsku misiju u Somaliji.

Kenija je u oktobru 2011. poslala vojnike da se obračunaju s napadačima, koje optužuje da otimaju turiste i napadaju kenijske snage sigurnosti.

Izvor iz izraelskih snaga sigurnosti je rekao da se na mjestu krize nalaze izraelski savjetnici koji pomažu Keniji da okonča opsadu.

Izvor: Al JAzeera i agencije