Najbogatiji Kinez gradi filmsku metropolu

Najbogatiji čovjek u Kini mogao bi uskoro postati ikona filmske industrije. Odlučio je svoje carstvo proširiti za novi projekt – grad filma.

Wang Jianlin planira napraviti potpuno novi grad s filmskim i ugostiteljskim sadržajima, koji bi Kinu stavio u sam vrh svjetske filmske industrije.

Svjetska showbizz elita, među kojom su i neke od najvećih zvijezda Hollywooda, okupila se u kineskom gradu Qingdao. Povod je otvaranje orijentalne filmske metropole. Vjeruje se da je ovo najveća pojedinačna investicija u povijesti filmske i TV industrije.

Procvat filmske industrije

“Grad je prelijep. Više ljudi će dolaziti snimati filmove i prisustvovati filmskom festivalu. Ovo je najsretniji događaj za filmsku industriju”, smatra Jet Lee, glumac i poduzetnik.

Čovjek iza projekta je kineski tajkun Wang Jianlin, čiji je konglomerat za dvije i po milijarde dolara kupio američki lanac AMC cinema.

“Kulturna ili zabavna industrija model je na višem industrijskom novou. Na Zapadu se razvoj filmske industrije usporio, ali u Kini je u toku procvat. Zato imamo velike nade”, kaže Jianlin.

Najveća showbizz investicija 

Projekt koji podrazumijeva 20 muzičkih pozornica, nekoliko hotela, trgovačkih centara i zabavni park smatra se najvećom investicijom u showbizz industriji Kine. Također, vjeruje se da je to dokaz koliko kinesko tržište postaje bitan faktor svjetske kinematografije.

Zvijezde poput Nicole Kidman već rade na poboljšavanju svog kineskog, počevši od riječi “zdravo”.

Tek sam naučila da kažem ‘nihao'”, kaže slavna glumica.

Očekuje se da će mnogo više crvenih tepiha krasiti put do kineskih vrata.

Izvor: Al Jazeera