Muslimanska braća odbijaju odluku o zabrani

Pokret Muslimanska braća saopćio je da je odluka egipatskog suda koji je zabranio aktivnosti te organizacije “korumpirana i politički motivirana”, poručivši da će “uvijek biti na terenu”.

Muslimanska braća, čiji je član i svrgnuti predsjednik Muhamed Mursi, objavila su na Twitter nalogu da su oni “dio egipatskog društva” i da će “uvijek biti na terenu, čak i poslije raspuštanja”.

“Korumpirane i politički motivirane sudske odluke to ne mogu promijeniti”, istakli su, prenijela je agencija AFP.

Egipatski sud zabranio je aktivnosti Muslimanske braće na teritoriji Egipta i po presudi ta asocijacija, koja postoji od 1928, treba da bude raspuštena, javile su agencije.

Zapljena sredstava

Istovremeno, sva sredstva i imovina Muslimanske braće i struktura koje su pod njihovom kontrolom bit će zaplijenjena.

“Sud zabranjuje aktivnosti organizacije Muslimanska braća, njene nevladine organizacije te sve aktivnosti organizacija pod njenim okriljem”, kazao je sudija Mohammed al-Sayed, javlja Reuters.

Administrativni sud u Kairu odlučivao je o zahtjevu Muslimanske braće, podnesenom u martu, da bude registrirana kao nevladina organizacija.

Izvor iz pravosuđa rekao je France presseu da je sud naložio osnivanje vladine komisije koja će upravljati zaplijenjenim sredstvima i imovinom.

Badie ostaje na čelu

Zamjenik predsjednika Savjetodavnog vijeća Muslimanske braće Juma Amin opovrgnuo je tvrdnje, koje su se pojavile u medijima, da je on izabran na mjesto predsjednika Savjetodavnog vijeća Muhammeda Badieja, koji je zatvoren nakon državnog udara u Egiptu, te da upravlja pokretom, javlja agencija Anadolija.

Amin je u izjavi opovrgnuo tvrdnje, koje su objavljene u jednim britanskim novinama, rekavši da je “Badie, iako je u zatvoru, vođa Braće”.

On je također opovrgnuo i tvrdnje da je imenovao londonske advokate da vode pravne procese protiv glavnokomandirajućeg egipatske vojske generala Abdel Fattaha al-Sisija te da je u London otišao na liječenje, a ne da vodi “rat protiv vojne vlasti”.

Ističući da je to najnoviji udar na pokret smijenjenog predsjednika Muhameda Mursija, AFP javlja, pozivajući se na izvještaj egipatske agencije MENA, da se zabranjuju sve institucije koje su ogranci ili su ih osnovala Muslimanska braća.

Francuska agencija navodi da je na taj način moguće ograničenje rada političkog krila tog pokreta, Partija slobode i pravde.

“To je totalitarna odluka”, ocijenio je vodeći član pokreta Ibrahim Moneir u intervjuu za Al Jazeeru. “[Braća] će ostati uz Božju pomoć, a ne po nalogu Sisijevog pravosuđa”, dodao je, ukazavši na vojnog zapovjednika generala Abdel Fattaha al-Sisija, koji je vodio svrgavanje Mursija 3. jula.

Hapšenja zvaničnika

Prošle sedmice uhapšen je zvanični predstavnik pokreta Gehad al-Haddad u Kairu, zajedno s još pet aktivista, među kojima je i bivši guverner provincije Kalubija Husam Abu Bakr.

Izvještavalo se da će Al-Haddad biti smješten u zatvor “Tora”, gdje su ranije uhapšeni lideri Muslimanske braće, uključujući duhovnog lidera pokreta Muhameda Badieja.

Vojne vlasti uhapsile su brojne zvaničnike Muslimanske braće nakon svrgavanja Mursija.

Deseci visokih zvaničnika Muslimanske braće, uključujući Badiea, pritvoreni su pod sumnjom da su podsticali na nasilje i ubistva.

Stotine ljudi koje traže povratak Mursija ubijene su u sukobima sa snagama sigurnosti proteklih mjeseci.

Muslimanska braća pobijedila su na parlamentarnim i predsjedničkim izborima, nakon što je Hosni Mubarak svrgnut 2011. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije