Iran preuzeo kontrolu nad reaktorom Bushehr

Radovi na Bushehru su okončani 2010, ali nije stavljen u pogon do 2011. godine zbog tehničkih problema (Reuters)

Iran je u ponedjeljak preuzeo kontrolu nad civilnim nuklearnim reaktorom u Bushehru, na obali Perzijskog zaljeva, projekt koji je Njemačka započela prije 35 godina, a Rusija završila prije tri godine.

Šef nuklearne agencije Islamske Republike Ali Akbar Salehi još ranije je potvrdio da će Rusija u ponedjeljak predati kontrolu nad elektranom.

On je također rekao da očekuje da će radovi na drugoj elektrani ubrzo početi nakon razgovora s Moskvom, kazavši: “Pregovori se nastavljaju i ostvarujemo pomake. Radovi će ubrzo početi.”

Nije naveo tačan datum početka rada, prenosi agencija AFP.

Izgradnja nuklearnog reaktora Bushehr počela je u 1970-im godinama uz pomoć njemačke kompanije Siemens, koja je odustala od projekta nakon Islamske revolucije 1979. godine.

Moskva osigurava gorivo

Radovi na reaktoru su također obustavljeni tokom Iransko-iračkog rata od 1980. do 1989. godine, prije nego što je Rusija pristala 1994. godine nastaviti izgradnju reaktora. Radovi su trebali biti okončani 1999. godine, prenosi Fena.

Moskva je također pristala osigurati gorivo za reaktor u narednih 10 godina, na osnovu sporazuma po kojem Teheran treba vratiti potrošeno gorivo.

Radovi na Bushehru su okončani 2010. godine, više od deset godina kasnije nego što je bilo predviđeno, ali nije stavljen u pogon do 2011. godine zbog tehničkih problema.

Neki iranski zvaničnici su ranije optuživali Rusiju da je namjerno usporila radove zbog pritiska Sjedinjenih Država, koje su uzalud pokušale spriječiti izgradnju Bushehra.

Izvor: Agencije