Dileme o reformi Generalne skupštine UN-a

Svjetski čelnici dolaze u New York na godišnje zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih naroda. Sve se češće može čuti pitanje jesu li ovoj međunarodnoj organizaciji neophodne reforme koje će održavati novu stvarnost, mnogo drugačiju od one iz vremena kada je organizacija osnovana.

Šezdeset godina svjetski lideri su držali govore pred Generalnom skupštinom. Riječi ličnosti kao što su Kennedy, Hruščov, Castro, Reagan, Arafat, Gaddafi i Mandela odjekivale su dvoranom u New Yorku, koja je trenutno zatvorena zbog renoviranja.

Ove godine nađeno je privremeno rješenje – sala za konferencije u kojoj će biti održano ovogodišnje zasjedanje, na kojem će se najvjerovatnije opet raspravljati ne samo o modernizaciji zgrada UN-a, nego i cijelog sistema.

Kad je UN osnovan, nakon okončanja Drugog svjetskog rata, pravo odlučivanja dato je članicama Vijeća sigurnosti.

Pet stalnih članica

Vijeće ima 15 članica, ali samo ih je pet stalnih. Samo ih pet ima pravo veta. Riječ je o pet država koje su izašle kao pobjednice iz Drugog svjetskog rata.

“Svijet bi trebao biti dinamičan. Stvari se mijenjaju i svijet bi trebao ići ukorak s njima. Sistem uspostavljen u to doba bio je dobar, ali tokom godina situacija se promijenila i ta nova stvarnost trebala bi biti uključena”, kaže Abdulkalam Abdul Momen, ambasador Bangladeša pri UN-u.

Sistem UN-a funkcionira kad pet stalnih članica ima isto stajalište. Ali, kad se ne mogu složiti, dolazi do blokade.

Već dvije i po godine nema baš nikakvog napretka u vezi sa Sirijom. U međuvremenu živote je izgubilo više od 100.000 osoba.

Nedostaci sistema

Slučaj Sirije pokazuje sve nedostatke sistema, kažu posmatrači. Među njima je bivši britanski diplomata Carne Ross, trenutno savjetnik sirijske opozicije.

“Jedna od čudnih stvari koje sam doživio dok sam bio u Vijeću jeste to da je jedna grupa, za koju ste mogli biti sigurni da neće biti konsultirana u Vijeću sigurnosti ljudi, najteže pogođena krizom. Bez obzira na to je li riječ o Iračanima, Kosovarima, Sudancima ili Sirijcima njihovi legitimni predstavnici nikad neće dobiti priliku da kažu svoje mišljenje o tome šta bi Vijeće, odnosno svijet, trebalo učiniti”, ističe Ross.

“Svjetski lideri stižu u New York. Još jednom će se mnogo pričati o reformi cjelokupnog sistema UN-a. Ali, male su šanse da će doći do konkretnog napretka u vezi s, kako mnogi smatraju, itekako potrebnim promjenama”, izvještava iz New Yorka Al Jazeerin reporter James Bays.

Izvor: Al Jazeera