Angela Merkel najavljuje stabilnu vladu

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak da je stupila u kontakt s opozicionom Socijal-demokratskom partijom zbog mogućeg stvaranja vladajuće koalicije poslije parlamentarnih izbora održanih u nedjelju, ali da ne isključuje razgovore s ostalim potencijalnim partnerima.

“Mi konzervativci imamo jasan mandat da formiramo vlast, a Njemačkoj je potrebna stabilna vlada. Ispunit ćemo taj mandat”, rekla je Merkel, koja je na putu da dobije treći kancelarski mandat poslije ubjedljive pobjede konzervativaca u nedjelju.

Ona je dodala da je njena Kršćansko-demokratska unija otvorena za razgovore i da joj je predsjednik SPD-a Sigmar Gabriel rekao da će rukovodstvo ove stranke održati sastanak za pet dana.

Merkel je rekla da izborni rezultati i skoro 42 posto glasova za konzervativce predstavljaju snažnu podršku jedinstvu u Evropskoj uniji, koja mora nastaviti reforme da bi bila konkurentna.

Merkel je već ranije bila u koaliciji sa SPD-om, tokom prvog kancelarskog mandata od 2005. do 2009. godine, kada je njen rival na ovim izborima Peer Steinbrueck bio ministar finansija.

Mediji o pobjedi Merkel

Njemačke novine slave kancelarku Merkel nakon nadmoćne pobjede na parlamentarnim izborima, premda joj je apsolutna većina izmakla za dlaku.

Tamnoputi Diabi u Bundestagu

Prvi put u njemački Parlament izabrana je tamnoputa osoba – hemičar senegalskog porijekla Karamba Diabi.
Diabi (51), koji je član SPD-a, osvojio je mjesto u Donjem domu Parlamenta.
On je za svoj izbor naveo da je od historijskog značaja i dodao da će se zalagati da svako dijete, bez obzira na socio-ekonomske uvjete u kojima živi, dobije pravo na obrazovanje.
Diabi se doselio u tadašnju Istočnu Njemačku 1986. godine kako bi studiorao, a državljanstvo je dobio 2001. godine.
Osim njega, i 11 Nijemaca porijeklom iz Turske izabrano je za članove Bundestaga, javlja agencija Anadolija.
Među njima nalazi se jedan poslanik CDU-a, pet ih je iz SPD-a, trojica iz stranke Zeleni i dvojica iz Stranke ljevičara.

“Njemačka miljenica” je naslov koji donosi naslovnica dnevnika Berliner Morgenpost, uz fotografiju Merkel sa širokim osmijehom, pošto je osvojila 41,5 posto glasova birača po privremenim službenim rezultatima.

Konzervativna stranka CDU “duguje svoj uspjeh ponajprije kancelarkinoj ogromnoj ličnoj popularnosti”, ističe list, a Handelsblatt, poslovni časopis, ocjenjuje da je ta pobjeda direktna posljedica evropske politike koju je vodila zadnjih godina.

“Strategija ‘dajem da daš’ [pomoć evropskim zemljama za provedbu reforma] očito se svidjela njemačkim biračima”, navodi list.

Konzervativni dnevnik Die Welt govori o “trijumfu Merkel” i ističe čak da je pobijedila “bez svoje stranke”.

“Nijemcima se toliko svidjela zato što tiho radi svoj posao, bez ikakve narcisoidnosti i zato što ne ljuti i ne uznemirava građane”, piše list.

Pregovori o koaliciji

Međutim, njemačke novine ne zaboravljaju da kancelarka mora sastaviti koalicijsku vladu, a može birati između saveza s velikim suparnikom SPD-om (25,7 posto) i sa Zelenima (8,3 posto).

Kako pišu mediji, uprkos velikoj prednosti u izbornim rezultatima, pregovori s eventualnim partnerima mogli bi biti neugodni.

CDU/SPD ili CDU/Zeleni – “nijedan izbor nije dobar”, ističe magazin lijevog centra Die Zeit na svojoj web stranici.

Unutar SPD-a “niko, zapravo, ne želi koalirati s Merkel”, jer to “ne bi bilo ravnopravno partnerstvo” i “moglo bi se završiti kao i 2009. godine ili još gore”, piše Der Spiegel na svojoj internetskoj stranici, aludirajući na parlamentarne izbore prije četiri godine, kada je SPD ostvario najlošiji rezultat nakon rata poslije sudjelovanja u koalicijskoj vladi s Merkel.

Što se tiče saveza sa Zelenima, neki pokušaji takvog koaliranja na pokrajinskom nivou neslavno su se završili, objavio je ovaj medij.

Izvor: Al Jazeera i agencije