Bo Xilai osuđen na doživotni zatvor

Bo je rekao da je nevin, ali i da je spreman ići u zatvor (Getty Images)

Sud u Kini osudio je danas smijenjenog visokog funkcionera kineske Komunističke partije Boa Xilaija na doživotni zatvor pošto je proglašen krivim prema svim tačkama optužnice za korupciju, mito i zloupotrebu položaja.

Kako se može vidjeti iz transkripata objavljenih na zvaničnom mikroblogu suda, sud u Xinanu, u istočnoj Kini, također je naložio zamrzavanje Boove lične imovine, prenosi Reuters.

Bo se, uoči presude, pismom obratio porodici u kojem je ponovio da je nevin, ali spreman da ide u zatvor. Kako su prenijeli kineski mediji, Bo je u pismu istakao da će s njegovog imena “jednoga dana biti skinuta ljaga” i da će “tiho čekati u zatvoru”.

“Očevim stopama”

“Moj otac je više puta zatvaran, krenuo sam njegovim stopama”, naveo je Bo, prenijela je agencija AFP, navodeći da su mu oba roditelja preminula. Bo se zahvalio porodici na podršci tokom dramatičnog petodnevnog suđenja.

Suđenje je okončano krajem augusta, a tužilaštvo je istaklo da su zločini Boa Xilaija (63) “veoma ozbiljni”. Bo je odbacio optužbe da je primio mito od 3,5 miliona dolara od preduzetnika i bliskog prijatelja Sua Minga i generalnog menadžera kompanije Dalian International Development Tanga Xiaolina.

Ključni svedok optužbe, Wang Zhenggang, bivši službenik u Dalijanu, gdje je Bo bio gradonačelnik 1990-ih godina, rekao je pred sudom da je Bo, u njegovom prisustvu, telefonirao svojoj supruzi Bogu Kailai i rekao joj da preuzme pošiljku od pet miliona juana, na ime lokalnog projekta izgradnje.

Bo je, u sudnici Narodnog suda u Xinanu, na istoku Kine, odbacio te navode kao besmislene. Nekadašnji partijski sekretar jugozapadnog megapolisa Chongqing i član najviših centralnih tijela Komunističke partije Kine, u narodu poznat kao “crveni princ”.

Mito

Bo je smijenjen sa svih položaja prošle godine, pošto je izbio skandal kada je njegova supruga osuđena na smrt zbog ubistva britanskog biznismena Neila Heywooda.

Pred sudom je prikazan snimak na kojem ona svjedoči da je njen suprug primao mito od Xua Minga, porodičnog prijatelja, koji je, kako je rekla, često plaćao njihovoj porodici avionske karte za putovanja u inostranstvo i donosio razne poklone.

Bo je doveo u pitanje kredibilitet svoje žene, pa čak i njeno mentalno zdravlje.

Izvor: Agencije