Bagis: Turska vjerovatno nikad članica EU

Bagis: Turska će, vjerovatnije, pregovarati za poseban pristup tržištu EU, poput Norveške (EPA)

Turska, vjerovatno, nikada neće biti članica Evropske unije (EU) zbog stavova nekih država članica, izjavio je turski ministar i glavni pregovarač sa Unijom Egemen Bagis.

“Turska će, vjerovatnije, pregovarati za poseban pristup tržištu EU, poput Norveške”, rekao je turski ministar Bagis za jučerašnji Telegraph.

Ministar je dodao da je njegova zemlja trpi kako zbog težnji za članstvom u EU tako i zbog (nedavnog) gubitka kandidature za organizaciju Olimpijskih igara.

“Oni (EU) treba da shvate da oni ne pogađaju mene time što me stavljaju u drugi plan. Oni nanose štetu sebi”, izjavio je Bagis za londonski list, prenosi agencija Reuters.

U junu je EU navela da će “oživjeti pristupne pregovore sa Turskom”, ali je vrlo brzo odgodila novi krug pregovora za “najmanje četiri mjeseca, zbog odnosa Ankare prema protuvladinim protestima”.

Rezerve Njemačke i Francuske

Britanska agencija navodi da su Njemačka i Francuska uvijek pokazivale rezerve da se omogući “velikoj muslimanskoj zemlji” od 76 miliona stanovnika da uđe u EU, jer bi kulturne razlike i njena veličina umnogome otežavale integraciju Turske.

Turska je započela pregovore za članstvo 60-tih godina prošlog stoljeća, ali pristupni razgovori su pokrenuti tek 2005. i vrlo brzo su “zaglibili” zbog spora oko podijeljenog Kipra koja je članica EU.

Istovremeno je drastično opao stepen podrške turske javnosti članstvu Turske u EU na 44 posto u odnosu na 73 posto koliko je ta podrška bila u 2004, navodi se u izvještaju njemačkog Maršalovog fonda objavljenog ove nedjelje.

Izvor: Agencije