U Afganistanu ubijena tri pripadnika ISAF-a

"Insajderski" napadi sve su veća prijetnja pripadnicima ISAF-a (Reuters)

Muškarac u odori afganistanskih snaga ubio je u subotu tri pripadnika međunarodnih snaga NATO-a (ISAF) na istoku Afganistana, objavio je ISAF na svom Twitter profilu.

“Muškarac u odori afganistanskih snaga sigurnosti zapucao je na tri vojnika ISAF-a i ubio ih”, navodi ISAF ne iznoseći detalje.

Amerikanci ubili napadača

“Tri pripadnika ISAF-a izgubilo je život kada je osoba u uniformi afganistanskih nacionalnih snaga sigurnosti otvorila vatru na istoku Afganistana”, navodi se u službenom priopćenju te se dodaje da su i ISAF i afganistanske nadležne institucije pokrenule istragu incidenta, prenosi agencija AFP. 

AFP dodaje, pozivajući se na neimenovanog afganistanskog dužnosnika, da se incident dogodio tijekom obuke u istočnoj provinciji Paktia, gdje je vojnik Afganistanske nacionalne armije (ANA) otvorio vatru na američke vojnike u vojnom kampu za obuku i na licu mjesta ubio dvojicu, dok je treći preminuo od zadobivenih ozljeda, prenosi Tanjug.

Napadač je ubijen kada su Amerikanci uzvratili vatru na pucnjavu vojnika ANA, dodao je isti izvor.

Prijetnja “insajderskih” napada

Porast broja napada iznutra prošle godine ozbiljno je naštetio povjerenju između međunarodnih koalicijskih snaga i njihovih afganistanskih saveznika, prenosi Hina.

Prijetnja od “insajderskih” napada, pred planirano povlačenje vojnika NATO-a iduće godine, postala je toliko ozbiljna da strani vojnici angažirani u afganistanskim snagama redovito prate, preko tzv. “anđela čuvara”, Afganistance, kako bi sebi osigurali zaštitu od “navodnih” saveznika.

Izvor: Agencije