NASA prekinula misiju sonde Deep Impact

Letjelica je lansirana u cilju pomnijeg istraživanja kometa Tempel-1 (Reuters)

NASA je prekinula potragu za sondom Deep Impact s kojom je posljednja radijska komunikacija zbog, kako se sumnja, problema sa softwareom, zabilježena 8. kolovoza, priopćila je u petak ta svemirska agencija.

Letjelica je lansirana u siječnju 2005. u cilju pomnijeg istraživanja kometa Tempel-1. U toj svojoj prvoj misiji Deep Impact je oslobodio 372 kilograma tešku udarnu sondu Smart, koja se sudarila s kometom izazvavši pravi “vodoskok” čestica za analizu.

Potraga za planetima

Deep Impact je potom u studenome 2010. “doplovio” do sljedećeg kometa, Hartley 2, a potom je izdaleka proučavao još dva kometa, uključujući i komet ISON koji se približava i za koji se vjeruje da prvi puta “posjećuje” unutarnji Sunčev sustav. ISON su u rujnu 2012. otkrila dva ruska astronoma.

Letjelica je također korištena i za potragu za planetima izvan Sunčeva sustava, no budući da nije imala dovoljno goriva uspjela je doći tek do asteroida 2002, koji se bio približio Zemlji na udaljenost od 7,5 milijuna kilometara i s njim imala bliski susret.

Svi pokušaji da NASA ponovo uspostavi vezu sa sondom su propali, pa je NASA odlučila okončati misiju.

“Usprkos neočekivanom spuštanju zastora, Deep Impact je učinio više nego smo predviđali”, kazao je Lindley Johnson u sjedištu NASA-e u Washingtonu.

Izvor: Agencije