Sirija otkriva detalje o hemijskom oružju

Sirija je predala prve informacije o hemijskom oružju nadležnoj međunarodnoj organizaciji.

Vjeruje se kako Sirija posjeduje blizu 1.000 tona hemijskih otrova koje, prema američko-ruskom dogovoru, mora uništiti kako bi izbjegla američki napad.

Iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) potvrdili su kako im je dostavljen dio dokumentacije, te da očekuju još.

Organizacija je ranije odgodila sastanak zakazan za nedjelju na kojem je trebao biti razmotren američko-ruski plan za uništavanje sirijskog hemijskog oružja.

“Objavit ćemo novi datum i vrijeme susreta što je prije moguće”, navodi se u saopćenju međunarodne organizacije.

Diplomatski izvori kazali su za AFP da još nije postignut dogovor Sjedinjenih Američkih Država i Rusije o prijedlogu dokumenta o kojem bi trebalo biti riječi na sastanku.

OPCW, sa sjedištem u Hagu, ranije je nekoliko puta odgodila ovaj sastanak.


Sukobi sirijskih pobunjenika uz tursku granicu

U međuvremenu, zamjenik sirijskog premijera Qadri Jamil izjavio je u intervjuu za Guardian da nijedna strana u sirijskom sukobu nije dovoljno snažna da pobijedi, te da će Vlada tražiti prekid vatre na dugo odlaganoj konferenciji o Siriji u Ženevi.

“Ni oružana opozicija ni režim nisu u stanju poraziti drugu stranu i to se neće promijeniti u skorije vrijeme”, rekao je on.

Jamil, koji je zadužen za sirijske finansije je također kazao da je sirijska privreda pretrpjela katastrofalne gubitke.

Ako oružana opozicija to prihvati, prekid vatre bi morala nadgledati međunarodna zajednica. To bi mogli biti posmatrači ili mirovnjaci Ujedinjenih naroda, pod uvjetom da su iz neutralnih ili prijateljskih zemalja, dodao je on.

Na pitanje koje prijedloge će njegova Vlada iznijeti u Ženevi, Jamil je odgovorio: “Okončanje vanjskog interveniranja, prekid vatre i pokretanje mirovnog političkog procesa, kako bi sirijski građani mogli sami odlučivati na demokratski način bez vanjskog miješanja.”

“Paradoks je u tome što SAD sada pokušava dati vodeću ulogu [opozicionoj] Sirijskoj nacionalnoj koaliciji. Nama je dosta ovog monopolističkog gledišta”, istakao je Jamil.

Reporterka Al Jazeere Anita McNaught razgovarala je u turskom gradu Antiohiji sa glasnogovornikom opozicione Sirijske nacionalne koalicije Louayem Safijem, koji je rekao da Jamilov prijedlog nije iskren, niti ozbiljan, te da je spomenut u međunarodnim medijima, a ne tokom pregovora sa opozicijom.

On je kazao da vlasti pokušavaju pokazati da se brinu za situaciju u Siriji, ali da to zapravo nije istina.

Primirje između Al-Kaide i FSA

Islamska država u Iraku i Levantu i Slobodna sirijska vojska potpisale su primirje u Azazu, gradu na sjeveru Sirije, kojeg je u srijedu zauzela grupa povezana s Al-Kaidom, izvještava u petak Opservatorija za zaštitu ljudskih prava.

Primirje je postignuto uz posredovanje Brigade Tawhid, moćne oružane grupe s bazom u sjevernom gradu Halepu i koja je pod zapovjedništvom FSA, oružanog krila Koalicije sirijske opozicije, pojašnjava Opservatorija.

Potpisnici sporazuma pristali su smjesta obustaviti neprijateljstva, osloboditi zarobljene i vratiti zaplijenjena dobra.

Također, prihvatili su mješovitu arbitražnu komisiju kako bi se razriješili problemi koji mogu izbiti između strana.

Borci ISIL-a su u srijedu zauzeli Azaz i time izazvali bijes dijela stanovništva i Koalicije sirijske opozicije, koja je borce Al-Kaide optužila da pokušavaju osigurati svoj utjecaj u “oslobođenim područjima”, umjesto da se nastave boriti protiv režima Bashara al-Assada.

U vojnim akcijama poginule 94 osobe

Režimske snage u Siriji su u akcijama protiv pobunjeničkih i opozicionih snaga ubile 94 ljudi, među kojima su četiri žene i devetero djece, javlja agencija Anadolija.

Sirijska opservatorija za ljudska prava javila je da su režimske snage napadima sa kopna i iz zraka usmrtile ukupno 94 osobe, od toga 33 u Homsu, 14 u Deri, 10 u Hami, po devet u predgrađima Idliba i Damaska, osam u Halepu, pet u Deir al-Zouru, tri u Quneitri, dva u Raqqi, te jednu osobu u Latakiyi.

Sirijski komitet za lokalnu koordinaciju saopćio je da je, usljed artiljerijske paljbe Vladinih snaga na četvrt Hula, u Homsu poginulo mnogo boraca opozicionih snaga.

Sirijska novinska agencija SANA javila je kako je vojska u više napada onesposobila desetine pobunjeničkih boraca.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Na sjeveru Sirije izbili su sukobi između različitih antivladinih snaga. Poslije žestokih borbi, borci “Islamske države Irak i Levant”, formacije bliske Al-Kaidi, preuzeli su od Slobodne sirijske vojske kontrolu nad gradom Azaz u blizini Halepa. To je strateški važan grad udaljen pet kilometara od granice sa Turskom. Lokalnim borcima Slobodne sirijske vojske, koji su se nakon […]

Turska je postala dom za mnoge koji su pobjegli od rata u Siriji. Neki su bili prisiljeni pobjeći zbog vojnika predsjednika Bashara al-Assada. Drugi, zbog stranih boraca povezanih s Al-Kaidom koji pokušavaju nametnuti islamsku državu u Siriji. 

Dok se međunarodna zajednica prepire oko sirijskog hemijskog oružja, rat u toj zemlji nastavlja da bjesni. Pobunjeničke snage grupirane su na zapadnim rubovima Halepa, te pokušavaju zauzeti strateški važnu tačku.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO