Rouhani ne isključuje sastanak s Obamom

Zapad Rouhanija smatra reformatorom koji nastoji otopiti odnose Irana sa Zapadom kada je u pitanju nuklearni program (EPA)
Zapad Rouhanija smatra reformatorom koji nastoji otopiti odnose Irana sa Zapadom kada je u pitanju nuklearni program (EPA)

Novi iranski predsjednik Hassan Rouhani u četvrtak u izjavi za američku televiziju NBC nije isključio susret s američkim predsjednikom Barackom Obamom kada budu ispunjeni “neophodni uvjeti”.

“Sve je moguće u svijetu politike”, izjavio je Rouhani, koji često šalje pomirljive izjave na adresu Sjedinjenih Američkih Država, dok se sve više špekulira da bi iduće sedmice moglo doći do susreta dvaju lidera u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, prenosi agencija AFP.

“Nema nikakvog plana za susret s predsjednikom Obamom u našem programu”, odgovorio je iranski predsjednik novinaru koji ga je pitao da li će se susresti s američkim predsjednikom, prenosi Fena.

Kada mu je postavljeno pitanje da li će se susresti s Obamom u bliskoj budućnosti, Rouhani je kazao: “Sve je moguće u svijetu politike. Zavisi od neophodnih uvjeta.”

Ukoliko dođe do sastanka Obame i Rouhanija, bit će to prvi direktni kontakt američkog i iranskog predsjednika nakon 1979. godine i nastanka Islamske Republike.

U dijelu razgovora koji je u srijedu objavio NBC, Rouhani je pozdravio Obamin “pozitivan i konstruktivan” ton i izrazio nadu da će biti “malih diplomatskih koraka” između dviju neprijateljskih vlada.

Plan sastanka

Francuski predsjednik Francois Hollande planira se na marginama sjednice Generalne skupštine UN-a sastati s predsjednikom Rouhanijem, objavili su u petak evropski mediji.

“Planiran je sastanak s iranskim predsjednikom, koji je tražio taj susret”, izjavio je Hollande novinarima na povratku iz Bamaka, gdje je prisustvovao inauguraciji predsjednika Malija.

Riječ je o prvom bilateralnom susretu francuskog i iranskog lidera nakon aprila 2005. godine, kada su se sastali Jacques Chirac i Mohammad Khatami, prenosi Srna.

Zapad smatra Rouhanija, koji je u junu izabran za predsjednika, reformatorom koji nastoji otopiti odnose Irana sa Zapadom o pitanju nuklearnog programa.

Ban pohvalio Vladu Irana

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon u četvrtak se sastao s Jawadom Zarifom, ministrom vanjskih poslova Irana, s kojim je razgovarao o “napredovanju iranske saradnje s međunarodnom zajednicom na više polja, uključujući i nuklerano, kao i ulozi koju bi Iran mogao odigrati u promoviranju političkog rješenja sukoba u Siriji”.

“Imao sam veoma dobar sastanak … Rekao sam iranskom ministru da pohvaljujem napore nove iranske Vlade u promoviranju dijaloga s međunarodnom zajednicom”, naglasio je generalni sekretar UN-a.

Ban je posebno “pohvalio djelovanje Vlade [Irana] u oslobađanju 12 političkih zatvorenika, uključujući i advokata za ljudska prava Nasreen Sotoudeh, kao i brojne aktivistice za prava žena, političke aktiviste i novinare”.

“Kada sam posjetio Iran prošle godine u augustu, otvorio sam ovo pitanje, s njima razgovarao i pozvao ih da oslobode sve ove ljude. Drago mi je što su napokon preduzeli taj korak”, izjavio je generalni sekretar UN-a.

“Rekao sam ministru da sam počastvovan što Vlada Irana sada preduzima konkretne korake kako bi ispunila obećanja predsjednika Hassana Rouhanija tokom njegove nedavne izborne kampanje”, kazao je Ban.

Također je potvrdio kako će se sresti s iranskim predsjednikom sljedeće sedmice, “kako bi razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO