Pretrage zbog NLB-a završile, Medja pušten

Nezvanično, među zadržanima je prvi čovjek NLB-a Janko Medja (rtvslo.si)
Nezvanično, među zadržanima je prvi čovjek NLB-a Janko Medja (rtvslo.si)

Istražitelji slovenskog Nacionalnog istražnog ureda večeras su završili s pretragama u vezi s navodnim zloupotrebama internih informacija, neslužbeno povezanih s dionicama Mercatora, a iz zadržavanja na policiji pušten je nekadašnji čelnik jedne banke, kazali su iz policije Slovenskoj tiskovnoj agenciji (STA).

Neslužbeno, riječ je o Janku Medji, nekadašnjem članu uprave Unicredit banke Slovenije, a sadašnjem prvom čovjeku Nove Ljubljanske banke.

Medja je u izjavi za STA večeras rekao da je njegovo povezivanje s nepravilnostima u slučaju Mercator bez svake osnove, ustvrdivši da nikome nije otkrivao cjenovno osjetljive informacije.

Medja je u vrijeme pretposljednjeg pokušaja prodaje Mercatora, između 2011. i 2012., bio član uprave Unicredit banke, koja ima u vlasništvu 8,01 posto dionica Mercatora.

Sedam kućnih pretresa

Istražitelji Nacionalnog istražnog ureda danas su na područjima policijskih uprava Ljubljane i Kranja obavili sedam kućnih pretresa tražeći dokaze zloupotrebe insajderske informacije koja je utjecala na cijenu dionica.

Nekadašnji predsjednik uprave Unicredit banke Slovenije France Arhar, sadašnji predsjednik Nadzornog odbora NLB-a, čiji su ured također pretražili kriminalisti, potvrdio je kako su predmet istrage poslovi Unicredita s dionicama Mercatora u vrijeme kada su on i Medja bili članovi uprave te banke. Pojasnio je da je banka dionice Mercatora svojedobno dobila na osnovi repo posla s Istrabenzom.

“Osumnjičena osoba je bila zaposlena u jednoj financijskog instituciji, koja spada u grupu banaka. Djelovala je u skupini osoba koje su pri obavljanju bankovnih i burzovnih djelatnosti na području Slovenije i susjednih država došle do informacija kako tvrtka iz susjedne države namjerava preuzeti slovensku tvrtku”, kazao je voditelj istrage Robert Slodej. Po nesužbenim informacijama navedene tvrtke su Mercator i Agrokor.

Na osnovi te informacije, koja je mogla utjecati na cijenu dionica koje kotiraju na tržištu kapitala u Sloveniji, skupina banaka počela je s kupovanjem dionica slovenske tvrtke po nižoj cijeni nego što je bila cijena preuzimanja, pojasnio je Slodej.

Veoma visok kreditni rizik

Agencija Moody's snizila je u martu ove godine dugoročnu ocjenu rejtinga NLB-a sa B2 na Caa2, s negativnim izgledima.

Kao razloge za dodatno sniženje ocjene najvećoj slovenskoj banci, koja je u 92-postotnom vlasništvu države, Moody's navodi potrebu njene nove dokapitalizacije, za što će ove godine, po procjenama uprave, biti potrebno 400 milona eura, te nedostatak kratkoročne perspektive za banku da ponovo počne poslovati s dobitkom nakon više godina u kojima je zabilježila negativan rezultat.

Moody's je rejting NLB-a prošle godine snizio dva puta, zadnji put krajem jula. Tada je Moody's ocjenu boniteta NLB-a snizio za tri nivoa, sa Ba2 na B2.

Moody's negativne izglede za Novu Ljubljansku banku zasniva na visokom udjelu loših kredita, koji su u kreditnom portfoliju te banke krajem prošle godine dostigli 28,2 posto ukupnog kreditnog plasmana.

Također, zasniva se na mogućnosti da se taj postotak poveća zbog visoke zaduženosti preduzeća koja su komitenti NLB-a, a navode se i neizvjesnosti vezane na dokapitalizaciju slovenskih banaka u većinskom ili pretežnom vlasništvu države.

Rejtingom Caa2 ocjenjuju se banke koje imaju lošu kreditnu sposobnost i veoma visok kreditni rizik.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO