Njemačka: Velika koalicija nije isključena

Na posljednjim parlamentarnim izborima 2009. godine sa 70,8 posto zabilježena je najniža izlaznost birača u poslijeratnom razdoblju (EPA)
Na posljednjim parlamentarnim izborima 2009. godine sa 70,8 posto zabilježena je najniža izlaznost birača u poslijeratnom razdoblju (EPA)

Dva dana uoči parlamentarnih izbora u Njemačkoj ispitivanja javnog mnijenja u toj zemlji pokazuju da je vladajuća Unija CDU/CSU i dalje u vodstvu, ali da ostaje otvoreno hoće li i dalje moći vladati u sadašnjoj koaliciji s Liberalno-demokratskom strankom.

U Bundestag bi mogla ući i novoosnovana stranka protivnika eura – Alternativa za Njemačku.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja Unija CDU/CSU može računati s 39 do 40 posto glasova birača, najveća opoziciona stranka, Socijaldemokratska partija Njemačke, mogla bi dobiti između 25 i 28 posto. Stranka Zeleni mogla bi dobiti između devet i 11 posto, stranka Ljevica između devet i 10 posto glasova, a FDP se sa pet posto nalazi na samom prelazu izbornog praga.

Prema rezultatima instituta Insa, provedenog za dnevnik Bild, ulazak u Bundestag bi uspio i stranci AfD, koja je osnovana tokom krize eura i kojoj je jedini cilj izlazak Njemačke iz zajedničke evropske valute.

Za sada je neizvjestan nastavak sadašnje koalicije između Unije CDU/CSU i FDP-a, jer prema nekim ispitivanjima ova konstelacija trenutno nema dovoljno glasova za većinu u Bundestagu.

Dobar posao

S obzirom na to da su SPD i Zeleni isključili mogućnost koaliranja s postkomunistima, strankom Ljevica, za sada je jedina izgledna koalicija nakon nedjeljnih izbora “velika koalicija” između Unije CDU/CSU i SPD-a.

Ovu opciju u ispitivanjima javnog mnijenja priželjkuje i većina birača.

Oba kandidata za kancelara najvećih stranaka, Angela Merkel za Kršćansko-demokratsku uniju i Peer Steinbrueck za SPD, odbacila su mogućnost koaliranja s AfD-om.

Predsjednica CDU-a i aktualna kancelarka Merkel je u razgovoru s medijima naglasila kako je “velika koalicija”, koja se već nalazila na čelu Njemačke od 2005. do 2009. godine, “obavila dobar posao”, te da je Njemačku uspješno izvukla iz velike finansijske krize.

Tadašnji ministar finansija u Vladi Angele Merkel bio je današnji socijaldemokratski konkurent Peer Steinbruck.

Gauck pozvao na izbore

Merkel je, ipak, naglasila kako aktualna demokršćansko-liberalna koalicija “čini bolju vladu”.

Oboje kandidata se založilo za uvođenje minimalca, s tom razlikom što se Merkel i CDU zalažu za minimalce po branšama, dok SPD i Steinbruck traži uvođenje minimalca od 8,50 eura za sve, bez obzira na zanimanje.

Njemački predsjednik Joachim Gauck je u četvrtak građane još jednom pozvao da u velikom broju izađu na izbore.

“Nemojte našu demokratiju prepustiti slučaju. Demokratija se ne događa samo tako. Ona dolazi od nas samih”, rekao je on.

Na posljednjim parlamentarnim izborima 2009. godine sa 70,8 posto zabilježena je najniža izlaznost birača u poslijeratnom razdoblju.

U nedjelju će, paralelno s izborima za savezni parlament Bundestag, biti održani i izbori za lokalni parlament u saveznoj pokrajini Hessen.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO