Maduro ne može u zračni prostor SAD-a

Nicolas Maduro je u čestim sukobima s Washingtonom otkad je u aprilu izabran za predsjednika nakon smrti Huge Chaveza od raka (Reuters)
Nicolas Maduro je u čestim sukobima s Washingtonom otkad je u aprilu izabran za predsjednika nakon smrti Huge Chaveza od raka (Reuters)

Venecuela je u četvrtak rekla da su Sjedinjene Američke Države zabranile njenom predsjedniku Nicolasu Maduru prelet preko američkog zračnog prostora na njegovu putu u državnu posjetu Kini.

Maduro bi ovaj vikend trebao posjetiti Kinu, koja je postala najveći vjerovnik njegove Vlade, a kineske kompanije duboko su uključene u naftnu industriju zemalja OPEC-a, prenosi Hina.

Međutim, ministar vanjskih poslova Elias Jaua kazao je da su američke vlasti odbile plan letenja predsjednika Madura iznad Puerto Rica.

Odbijen zahtjev

“Primili smo informaciju od američkih vlasti da su odbile prelet preko američkog zračnog prostora”, rekao je Jaua novianrima.

“Osuđujemo taj potez kao još jedan čin agresije SAD-a.”

Jaua je kazao da Washington nema pravo odbiti prelet preko svog prostora niti jednom predsjedničkom avionu, ali da to neće spriječiti Madura da posjeti Kinu.

“Ne postoje valjani argumenti za taj potez”, kazao je šef diplomatije.

Maduro je u čestim sukobima s Washingtonom otkad je u aprilu izabran za predsjednika nakon smrti Huge Chaveza od raka.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO