Jemen: Desetine ubijenih u tri napada

Najmanje 56 vojnika i policajaca poginulo je u petak na jugu Jemena u tri odvojena, ali istovremeno izvedena napada, za koje se sumnja da su ih izveli članovi Al-Kaide, saopćili su zvaničnici.

Dva od tri napada u provinciji Shabwa, uporištu Al-Kaide, izvedena su automobilima-bombama, prenijela je agencija AFP, pozivajući se na neimenovane sigurnosne izvore.

U jednom od napada na vojni kamp poginulo je 38 vojnika.

Ranije je javljeno da su izvršena dva napada i da je u napadu na kamp specijalnih snaga u Mayfaahu poginulo osam policajaca.

Istovremeno su skoro 15 kilometara dalje napadnuta dva vojna kontrolna punkta, u kojima su ubijena 32 vojnika, prenijela je ranije agencija AFP.

Politički haos

Agencija Reuters je prenijela kako zvaničnici vjeruju da su za napade odgovorni pripadnici Al-Kaide na Arapskom poluotoku.

Ta grupa je, zajedno s pobunjenicima, iskoristila politički haos u Jemenu tokom Arapskog proljeća 2011. godine i preuzela kontrolu nad pojedinim gradovima i oblastima na jugu zemlje.

Prošle godine su ih istisnule jemenske snage, uz pomoć SAD-a, ali oni i dalje napadaju Vladine i vojne ciljeve.

Al-Kaidi na ruku ide politička kriza koja potresa Jemen nakon prošlogodišnje smjenje Alija Abdulaha al-Saleha s predsjedničkog mjesta.

Novi predsjednik Mansour al-Hadi našao se pod kritikom da je ugrozio suverenitet zemlje, pozivajući u pomoć Amerikance i njihove bespilotne letjelice, koje su djelovale u Jemenu.

Prošle godine izvedena je velika vojna akcija upravo u južnom Jemenu. No, pripadnici Al-Kaide uspjeli su se očuvati u planinskim područjima. Tamo su navodno hiljade boraca pristiglih u Jemen iz drugih zemalja.

Reporter Al Jazeere Hashem Ahelbarra govorio je o posljedicama i rezultatima američke strategije povećanja broja napada bespilotnim letjelicama kao dijela borbe protiv Al-Kaide.

Bez vojnih kapaciteta

“Mnogi govore da to više ne bi trebalo da se događa u toj zemlji, te da je riječ o besramnom kršenju suvereniteta Jemena. Čak optužuju predsjednika  Mansura Hadija da je ‘prodao’ jemensku teritoriju Amerikancima. Takve se optužbe već dugo mogu čuti”, kazao je Ahelbarra.

“Predsjednik je reagirao tako što je sam zatražio od američke Vlade da obezbijedi bespilotne letjelice Jemenu. Ipak, znamo da je to veoma sofisticirano oružje koje Amerika neće tek tako dati jednoj nestabilnoj Vladi. Jemenskim vlastima ostala je samo jedna opcija. Ako dopuste nastavak napada, pojačat će se neprijateljsko raspoloženje protiv Amerike i Vlade.

Jemenska vlada nije u mogućnosti da se sama bori protiv Al-Kaide. Vidjeli smo šta se danas desilo u pokrajini Shabwa. Napad se dogodio u zoru, magla je pružala zaštitu napadačima. Izvršili su samoubilačke bombaške napade, ubili desetine vojnika i policajaca, zaplijenili oružje i kidnapovali više vojnika. Ovakve napade mogu da vrše u svim dijelovima zemlje. Vlada nema vojne kapacitete potrebne da spriječi jačanje moći Al-Kaide na Arapskom poluotoku.”

Izvor: Al Jazeera i agencije