Deseci mrtvih u napadu Boko Harama

Vlada Nigerije uvela vanredno stanje u najvećem dijelu sjeveroistoka zemlje (AFP)
Vlada Nigerije uvela vanredno stanje u najvećem dijelu sjeveroistoka zemlje (AFP)

Najmanje 87 osoba je poginulo u napadu članova grupe Boko Haram u jednom selu na sjeveroistoku Nigerije, objavili su Vladini izvori.

Pobunjenici su nosili vojne uniforme, a zapalili su i veći broj kuća u napadu koji se dogodio u utorak navečer.

Postavili su barijere i pucali na vozače koji su pokušavali pobjeći, kazali su svjedoci, prenosi Hina.

Prve informacije o tom napadu u Bornu pojavile su se tek u srijedu, rekao je lokalni funkcioner Saidu Jakubu novinarima u sjeveroistočnoj državi Borno.

Telefonske linije u Bornu su u prekidu od sredine maja, kada je Nigerija uvela vanredno stanje u najvećem dijelu sjeveroistoka zemlje u okviru velike ofanzive protiv pobunjenika Boko Harama.

Boko Haram želi nametnuti šerijatski zakon na sjeveru Nigerije, najvećeg izvoznika nafte u Africi, podsjećaju agencije.

Izvor: Agencije


Povezane

Najmanje 28 učenika i jedan učitelj, ubijeni su u oružanom napadu na školu na sjeveroistoku Nigerije. Pokolj se dogodio u srednjoškolskom internatu u Mamudu, gradu u državi Yobe. Neki su učenici živi izgorjeli, dok su među preživjelima mnogi povrijeđeni vatrenim oružjem ili su zadobili opekotine. Više detalja iz nigerijskog glavnog grada Abuje donosi reporterka Al […]

Al Jazeera je došla u posjed prvih snimaka borbe nigerijske vojske protiv boraca Boko Harama u sjevernoj državi Borno. Oni prikazuju, kako se čini, tijela pobunjenka, ali i mnogih civila – uključujući žene i djecu. Reporterka Yvonne Ndege donosi ekskluzivni izvještaj iz grada Maiduguri. Upozoravamo da su neke snimke uznemirujuće.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO