Borba za Bundestag potpuno neizvjesna

Predizborna kampanja u Njemačkoj primiče se kraju. 61,8 milijuna građana s pravom glasa odlučit će 22. rujna tko će u naredne četiri godine voditi zemlju. Ankete predviđaju uvjerljivu pobjedu aktualne kancelarke Angele Merkel nad protukandidatom iz SPD-a Peerom Steinbrueckom. No, kakav će omjer snaga biti u njemačkom Parlamentu, nije izvjesno. 

Pred zgradom Bundestaga okupilo se mnogo građana. Stigli su iz mnogih dijelova zemlje. Bliži se vrijeme za odluku.

“Mislim da je socijalna nepravda kod nas najveći problem. I politički trebamo bolje nastupiti, posebno na međunarodnom planu”, smatra njemački student Julian.

“Moramo gledati da izaberemo pravu stranku. To moramo”, mišljenje je umirovljenice Ursule.  

Tri scenarija

Utrka je neizvjesna, kada je riječ o Bundestagu. Do prošlotjednih izbora u Bavarskoj, gotovo sve ankete za 22. rujna predviđale su koaliciju Unije s FDP-om. Ali nakon poraza liberala u pokrajini, više nitko nije siguran da će na saveznom nivou ta stranka uopće preći izborni prag, javlja reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Ako, pak, FDP, odnosno liberali, ne osvoje potrebnih pet posto glasova, moguća su, prema tvrdnjama politologa, tri scenarija.

Prvi scenarij jest onaj po kojem vlast formiraju SPD i Zeleni. Drugi je da im se priključe nasljednici stare komunističke partije, Die Linke. A treći da koaliciju sklope CDU i SPD. Ne bi bio prvi put.

No, kancelarkin protukandidat o tome se već ranije izjasnio. “Nisam raspoložen za veliku koaliciju.” 

Maličbegović o predizbornoj kampanji u Njemačkoj

Uprkos primjedbama u vezi s dužničkom krizom, socijalnim pitanjima i porezima, kancelarka Merkel uspjela je zadržati poziciju najmoćnije političarke.

Sa 98 posto glasova izabrana je za šeficu stranke, a njezino ime postalo je simbol. Nisu je obeshrabrile ni pobune širom zemlje, ni neredi u Europskoj uniji.

“Naš položaj možemo održati samo ako pripadamo najboljima na svijetu. Ako budemo prosjek, izgubit ćemo”, poručila je Merkel još početkom godine.

Merkel neće izgubiti

No, Angela Merkel neće izgubiti na izborima, barem tako smatra profesor Gero Neugebauer, politički analitičar.

“Kad bismo ih usporedili s automobilima, rekli bismo da automobil CDU izgleda održavano, ima dobru vozačicu te dovoljno benzina. I SPD ima lijep automobil i dobrog vozača, ali motor ‘trokira’. Jednostavno, te dvije stranke nisu konkurentne”, smatra Neugebauer. 

Ali u životu građana nakon izbora se, smatra, ništa neće promijeniti. “Osim ako SPD, koji problem socijalne nepravde smatra najvažnijim, ne formira Vladu, ili ne uvjeri Angelu Merkel da je rješenje socijalnih problema za Njemačku važno kao rješenje financijske krize za Europu”, zaključuje Neugebauer. 

Malo je vremena ostalo do otvaranja biračkih mjesta. Iako se u političkim krugovima najviše raspravlja o aferi prisluškivanja i vojnoj intervenciji u Siriji, građani Njemačke imaju neke druge prioritete.

Izvor: Al Jazeera