Papa traži istragu o zabrani košer mesa

Papa Franjo izrazio je svoje protivljenje ograničenjima vjerskih sloboda (EPA)

Papa Franjo naložio je istragu zabrane košer klanja životinja u Poljskoj, izjavio je predsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa (WJC) Ronald Lauder.

Ritualno klanje, uključujući tradicionalnu jevrejsku praksu košer i muslimansku halal, zabranjeno je u Poljskoj od 1. januara, nakon što je Ustavni sud te države  ocijenio da ono nije u skladu sa propisima o pravima životinja, prenosi AFP.

Papa se sastao sa Lauderom, predsednikom WJC-a koji predstavlja jevrejske zajednice van Izraela, kako bi, između ostalih tema, razmotrio i tu zabranu.

“Papa je posebno izrazio zabrinutost zbog zabrane košer klanja u Poljskoj i naložio kardinalu Kurtu Kochu, predsjedniku vatikanske Komisije za odnose s Jevrejima, da to istraži i već iduće sedmice organizuje jedan sastanak o tome”, navedeno je u saopštenju WJC-a.

Papa protiv ograničenja sloboda

U Poljskoj, zemlji sa 38 miliona stanovnika, jevrejska i muslimanska zajednica broje po 20.000 do 30.000 ljudi.

Propisi Evropske unije o klanju stoke donijeti su sa ciljem da se minimizira patnja životinja prilikom klanja, ali su vjerske grupacije izuzete iz zahtjeva da životinje prije klanja budu ošamućene.

Košer i halal klanje zahtijeva da životinje budu ubijene presijecanjem grla.

Papa Franjo i Lauder su razgovarali i o zabranama ostalih vjerskih praksi širom svijeta, uključujući obrezivanje.

Regionalni sud u Kelnu u Njemačkoj je prošle godine presudio da je obrezivanje zločin, što je izazvalo kritike u inostranstvu.
Njemački parlament je nakon toga usvojio propis koji izričito dozvoljava obrezivanje po vjerskim propisima.

WJC je naveo da je Papa Franjo izrazio svoje protivljenje ograničenjima vjerskih sloboda.

Izvor: Agencije