Kerry: Amerika mora napasti Siriju

Američki državni sekretar John Kerry, zajedno sa ministrom odbrane Chuckom Hagelom i generalom Martinom Dempseyem, predstavio je plan administracije o intervenciji u Siriji Odboru Kongresa za vanjske poslove.

Kerry je poručio da Amerika mora napasti Siriju i da vojske neće ići u rat i kopnenu ofanzivu. 

“Znamo da bi Assad mogao našu šutnju ili izmicanje shvatiti kao poziv da hemijsko oružje koristi nekažnjeno. Time se stvara prilika i drugim diktatorima ili teroristima da koriste oružje za masovno uništenje, uključujući i nuklearno oružje. Postoje neki koji se nadaju da Kongres neće dati podršku predsjednikovom prijedlogu. Iran se nada da ćemo okrenuti glavu. Naše nedjelovanje bi im sigurno dalo prostora da pogrešno protumače naše namjere, ako ne i da nas testiraju. Hezbollah se također nada da nećemo ništa poduzeti, Sjeverna Koreja isto tako. Svi očekuju našu šutnju”, rekao je Kerry i poručio da bi oklijevanje Amerike poslalo opasnu poruku.

O vojnoj akciji raspravljat će Kongres koji mora odobriti plan napada na Siriju.

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je na sastanku s čelnicima Kongresa u Bijeloj kući pozvao njegove članove na brzo odobravanje vojne akcije SAD-a protiv Sirije i dobio podršku čelnika obije stranke u Zastupničkom domu za ograničene napade na snage predsjednika Bashara al-Assada.

Obama je rekao kako je uvjeren da će Kongres glasati za napade te objasnio da će plan SAD-a biti ograničen u ciljevima te da se neće ponoviti dugi ratovi kao u Iraku i Afganistanu. Također je rekao da Amerika ima širu strategiju da pomogne pobunjenicima da poraze snage sirijske Vlade.

Nakon razgovora, dvojica glavnih republikanskih predstavnika u Zastupničkom domu, predsjednik John Boehner i vođa republikanske većine Eric Cantor, kao i vođa demokratske manjine Nancy Pelosi kazali su kako će podržati vojnu akciju u Siriji.

Podrška je uslijedila nakon što je Obama pojačao lobiranje za vojnu akciju, kao odgovor na, kako je istaknuo Washington, hemijski napad sirijske Vlade 21. augusta, pri čemu je ubijeno više od .1400 ljudi, među kojima nekoliko stotina djece.

Više od dva miliona izbjeglica

Broj izbjeglica iz Sirije, od početka sukoba u toj zemlji, premašio je dva miliona, saopćio je danas UNHCR. 

Broj izbjeglica je deset puta veći u odnosu na 3. septembar prošle godine, kada je registrovano nešto više od 200.000 ljudi.
U prosjeku, bježeći pred sukobom, granice Sirije dnevno pređe 5.000 ljudi, najčešće samo sa odjećom koju nose na sebi. Polovina od toga su djeca.

Unutar Sirije, raseljeno je više od četiri miliona ljudi.

Tim Ujedinjenih nacija za utvrđivanje korištenja hemijskog oružja, koji se iz Sirije u subotu vratio u Haag, poslao je u evropske laboratorije uzorke prikupljene u predgrađu Damaska, gdje se 21. augusta desio napad hemijskim oružjem.

Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a izjavio je da su u laboratorijama prethodno obavljene potrebne pripreme, a testiranja će početi po primitku uzoraka, saopćeno je iz UN-a u utorak.

Tim stručnjaka posjetio je pogođeno područje prošle sedmice kako bi došao do uzoraka i obavio razgovore s ljudima.

Inspektori su napustili Siriju prošle sedmice i očekuje se da će prezentirati svoj izvještaj generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu kada se testiranje završi.

Bilo je poziva za vojnu intervenciju protiv sirijskog režima prije izvještaja.

Predsjednik SAD-a Barack Obama zatražio je od Senata SAD-a odobrenje za napad na Damask, dok je Francuska krivila snage lojalne sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu za napad.

Od generalnog sekretara UN-a Ban Ki-Moona očekuje se da danas o tome informira članice Vijeća sigurnosti UN-a.

Generalni sekretar će otputovati iz New Yorka kako bi prisustvovao Samitu G20 u Rusiji.

Angela Kane, visoki predstavnik UN-a za razoružavanje, obavijestit će o tome predstavnike država koji su tražili istragu o hemijskom napadu.

Merkel se nada konsenzusu

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak kako se još nada da će na samitu grupe G20 ove sedmice biti postignut međunarodni konsenzus za odgovor na hemijski napad sirijskog režima na civile.

Merkel je isključila bilo kakvo njemačko učešće u eventualnoj vojnoj akciji u Siriji, ali je ponovo pozvala da se ulože diplomatski napori kako bi se Rusiju, domaćina samita, ubijedilo da podrži jedinstveni međunarodni odgovor protiv režima Bashara al-Assada.

Nije precizirala o kakvoj akciji razmišlja Njemačka.

“Jasno ćemo kazati da Njemačka neće učestvovati u vojnoj akciji, ali da hoćemo učiniti sve što je moguće kako bi se došlo do jedinstvenog odgovora međunarodne zajednice”, rekla je kancelarka u razgovoru s poslanicima u Bundestagu, tri sedmice prije njemačkih općih izbora.

“U stalnom smo dijalogu s našim međunarodnim partnerima, s Rusijom. Zato hoćemo da iskoristimo G20 kako bismo učinili sve što je u našoj moći da ostvarimo zajednički stav međunarodne zajednice. Mislim da je to u interesu svih”, dodala je.

Lideri zemalja iz grupe G20 sastaju se u četvrtak i petak u Sankt Petersburgu.

Domaćin samita i dalje je jedna od glavnih podrški režima Bashara al-Assada i već dvije godine, zajedno s Kinom, blokira svaku rezoluciju u Ujedinjenim narodima protiv Damaska.

McCain lobirao kod Obame za napad na Siriju

Republikanski senator John McCain izjavio je u ponedjeljak kako će biti katastrofa ako američki Kongres ne izglasa nacrt zakona kojim predsjednik Barack Obama službeno traži odobrenje za korištenje vojne sile u Siriji.

„Pošto je američki predsjednik zatražio podršku Kongresa za vojnu akciju protiv sirijskog režima, bit će katastrofalno ako se napad ne odobri“, rekao je McCain novinarima nakon što se zajedno s republikanskim senatorom Lindseyem Grahamom sastao s predsjednikom Obamom u Bijeloj kući.

McCain je izjavio da je ohrabren tim susretom, ali i da još mnogo toga treba učiniti da se predsjednikova odluka ostvari.

Senatori McCain i Graham zauzimaju se za proširenje moguće vojne intervencije koja se ne bi bila samo odgovor na upotrebu hemijskog oružja, već bi ojačala sirijsku opoziciju i pomogla odlasku sa vlasti Bashara al-Assada.

Obojica republikanskih senatora već se dugo zalažu za američku intervenciju protiv sirijskog režima, dok je demokratski predsjednik Barack Obama sve do sada nastojao ne ulaziti u taj sukob.

„Cijenimo što se predsjednik s nama susreo. Iskreno smo razgovarali o svojim stajalištima i mislim da smo pronašli područja zajedničkog djelovanja“, rekao je McCain nakon sastanka s Obamom.

Kongres razmatra upotrebu vojne sile

Prethodno su zastupnici u Kongresu SAD-a počeli rad na svojoj verziji ovlaštenja za upotrebu vojne sile u Siriji zabrinuti zbog mogućnosti da bi nacrt predsjednika Baracka Obame mogao otvoriti vrata upotrebi kopnenih snaga ili mogućim napadima na druge zemlje.

Bijela kuća je spremna prilagoditi jezik prijedloga kako bi se otklonile zabrinutosti zastupnika, rekao je u ponedjeljak jedan zvaničnik administracije, te dodao da je administracija otvorena za izmjene „u okviru parametara koje je predsjednik ranije objasnio“.

Obamin prvi prijedlog, koji je Bijela kuća objavila u subotu, daje ovlasti predsjedniku da koristi oružane snage „kako procijeni da je neophodno i odgovarajuće u vezi s upotrebom hemijskog oružja ili drugog oružja masovnog uništavanja u sukobu u Siriji“.

Prijedlog također  dopušta odvraćanje ili sprečavanje dostave takvog oružja u ili iz Sirije.

Iako je odobrenje usredotočeno na upotrebu hemijskog oružja ono ne utvrđuje vremenski okvir bilo koje vojne akcije, ne ograničava je izričito na Siriju i ne navodi druga ograničenja dovoljno jasno za mnoge zastupnike.

Demokratski senator Robert Mendez, predsjedavajući Senatskog odbora za vanjske odnose, i čelnik senatske većine demokrat Harry Reid u ponedjeljak su razgovarali o verziji Senata za izmijenjeno odobrenje, rekao je jedan od pomoćnika u Senatu.

Odbor bi o verziji Senata raspravu mogao početi u srijedu popodne s planom da je iduće sedmice iznese na punu raspravu u Senatu.

Njemačka krivi Assada za hemijski napad

Njemačka obavještajna agencija BND ima dovoljno dokaza da zaključi da je predsjednik Sirije Bashar Al-Assad naredio smrtonosni napad hemijskim oružjem, izvijestio je njemački dnevni list Der Spiegel u svom internetskom izdanju.

Prema informacijama iz tajnog izvještaja, analiza njemačkih obavještajaca konzistentna je sa zaključcima koje su predstavile Sjedinjene Američke Države.

Navodi njemačkih obavještajaca dolaze nakon što je francuski premijer Jean Marc-Ayrault objavio da ta država ima nepobitne obavještajne dokaze da je Assad odgovoran za hemijski napad 21. augusta u kojem su poginule stotine ljudi.

Assad je odbacio te tvrdnje i u intervjuu za francuski Le Figaro kazao da rat prijeti cijeloj regiji ukoliko dođe do vojnog udara, za koji se zalaže SAD, te da je “Bliski istok bure baruta, a vatra se približava”.

‘Stotine tona otrova’

U izvještaju francuskih obavještajaca, koji su objavile francuske vlasti, navodi se da “Sirija ima jednu od najvećih operativnih zaliha hemijskog oružja, koja je dio starog i raznovrsnog programa pod dugogodišnjim nadzorom francuskih obavještajaca i naših partnera”.

“Ovaj program je jedan on primarnih prijetnji po pitanju proširenog posjedovanja oružja masovne destrukcije”.

U izvještaju se navodi da je glasnogovornik ministra vanjskih poslova Francuske potvrdio da su zalihe hemijskog oružja pod nadzorom oružanih snaga.

Sirija ima stotine tona iperita u finalnoj formi, te desetine tona VX-a, najotrovnijih od svih hemijskih agensa, te nekoliko stotina tona sarina.

Kako navode francuski obavještajci, službeni Damask ima i projektile Scud C, čiji je domet 500 kilometara, a koje mogu nositi iperit, sarin ili VX. Također posjeduje projektile Scud B, sa dometom od 300 kilometara, koje mogu nositi sarin ili VX, te nekoliko drugih vrsta projektila dugog i kratkog dometa.

Kerry i Hagel pred Senatom

Američki državni sekretar John Kerry, ministar odbrane Chuck Hagel i zapovjednik Zajedničkog štaba, general Martin Dempsey, svjedočit će u utorak na javnom saslušanju pred Senatskim odborom za vanjsku politiku o planu američkog predsjednika Baracka Obame za vojnu intervenciju u Siriji.

U međuvremenu, ruski parlamentarci saopćili su predsjedniku Vladimiru Putinu da žele otići u Sjedinjene Države kako bi uživo utjecali na članove Kongresa da ne podrže napad na Siriju.

Premijer Italije Enrico Letta je upozorio da Evropska unija nije u stanju adekvatno riješiti izbjegličku krizu koja će se pogoršati u slučaju međunarodne intervencije u Siriji.

“Italija će učiniti svoj dio, ali postoji strukturalni problem”, kazao je Letta, te dodao da će u drugoj polovini 2014, kada Italija preuzme rotirajuće predsjedništvo EU-a, službeni Rim pokušati da predloži zajedničko rješenje ovog problema za cijelu Uniju.

Izvor: Al Jazeera i agencije