Senat odbio potvrditi mandat Berlusconija

Silvio Berlusconi je rekao kako nije kriv za stvari za koje ga optužuju (Reuters)
Silvio Berlusconi je rekao kako nije kriv za stvari za koje ga optužuju (Reuters)

Komitet italijanskog Senata preduzeo je u srijedu navečer prvi korak ka izbacivanju iz Parlamenta bivšeg premijera Silvija Berlusconija, zbog optužbi za finansijske malverzacije, koji je uoči glasanja poručio da će se nastaviti baviti politikom.

Komitet Senata, u kome dominiraju Berlusconijevi politički protivnici, odbacio je tehnički zahtjev njegove partije Narod slobode da Berlusconiju bude potvrđen mandat, što je podstaklo članove desnog centra da napuste sjednicu, preneo je Reuters.

“Ovo je bilo političko glasanje da se giljotinira Berlusconi”, rekla je senatorka PDL-a Elizabetta Caselatti ispred sale komiteta.

Izbacivanje iz Senata

Komitet bi se trebao početkom sljedećeg mjeseca izjasniti o zahtjevu ljevice da se bivšem premijeru oduzme mandat, o čemu će se krajem mjeseca izjašnjavati i Senat.

Ljevičari smatraju da je Berlusconi već na putu izbacivanja iz Senata.

“Nakon večerašnjeg glasanja status senatora Berlusconija kao izabranog člana je zvanično doveden u pitanje”, rekao je Dario Stefano iz male ljevičarske partije Ljevica, ekologija, sloboda.

Berlusconi je uoči glasanja izjavio da će se nastaviti baviti politikom čak i ako bude primoran napustiti Parlament.

“Ostat ću s vama bez obzira na to da li će biti ‘Berlusconijevog pada’ ili neće. Moguće je baviti se politikom i van Parlamenta”, kazao je Berlusconi u videoobraćanju koje je prenosio TV kanal RAI News 24.

Politički ciljevi

Mediji navode da je obraćanje bilo “emotivno” i da je Berlusconi rekao kako sudije u Italiji “izvrću” demokratske principe.

On je ponovio da nije kriv za ono za šta ga optužuju i najavio da će se nastaviti boriti za revidiranje presude najvišeg Kasacionog suda.

Berlusconi je pozvao Italijane da “reagiraju, protestiraju i bore se protiv zla”, koje on vidi u “upotrebi pravosuđa radi političkih ciljeva”.

Prema njegovim riječima, Italija je na pragu ekonomske i političke krize bez presedana, prenijela je agencija RIA Novosti, dodajući da Berlusconi kao jednu od mjera “neophodnih za izbjegavanje katastrofe” vidi obnavljanje njegove partije Forza Italia (Naprijed Italija).

Berlusconija je Vrhovni sud 1. augusta osudio na četiri godine zatvora, a, prema italijanskom zakonu s kraja 2012. godine, osobe koje su kažnjene na duže od dvije godine zatvora ne mogu se kandidirati i baviti politikom, podsjeća ruska agencija.

Kandidat Estonije

Njegovi advokati smatraju, međutim, da se tim aktom krši Evropska konvencija o ljudskim pravima, kao i protokol Evropskog suda za ljudska prava o pravu na slobodne izbore, zbog čega su se obratili sudu u Strasbourgu.

Interfaks, pak, prenosi pisanje italijanskih medija, prema kojima bivši premijer razmatra mogućnost učešća na izborima za Evropski parlament u maju 2014. godine kao kandidat Estonije i da su takav plan odobrili Berlusconijevi savjetnici.

Estonija je izabrana, piše ta ruska agencija pozivajući se na estonski list Postimees, jer je tamo sjedište bliskog Berlusconijevog prijatelja, italijanskog biznismena Ernesta Preatonija.

Izborna komisija Estonije saopćila je da ne može ni potvrditi ni odbaciti pravo Berlusconija da se kandidira, jer je to komplicirano pravno pitanje i potrebno je upoznati se s presudama i odlukama italijanskog Parlamenta.

Savjetnici 76-godišnjeg bivšeg premijera se nadaju da presuda za mahinacije s porezima neće biti prepreka, jer će, zbog poznih godina, služiti kaznu od godinu dana kućnog pritvora, navodi Interfaks.

Izvor: Agencije


Povezane

Bivši premijer Silvio Berlusconi danas je glavna tema diskusije talijanskog Senata. Članovi posebnog odbora odlučivat će večeras o njegovoj političkoj sudbini i tome hoće li bivši premijer zadržati mjesto u gornjem domu Parlamenta. Iako ishod današnje rasprave, za koju se očekuje da će biti žustra, nije konačan, mogao bi utjecati na budućnost politički i ekonomski […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO