Ročište Saifu Gaddafiju odgođeno za decembar

Bivši libijski čelnik Muammar Gaddafi svrgnut je i smaknut od strane pobunjeničkih snaga u oktobru 2011. godine (EPA)
Bivši libijski čelnik Muammar Gaddafi svrgnut je i smaknut od strane pobunjeničkih snaga u oktobru 2011. godine (EPA)

Sin bivšeg libijskog lidera Muammara Gaddafija, Saif al-Islam, pojavio se u četvrtak pred sudom u Zintanu, zapadno od Tripolija, gdje mu se sudi za podrivanje državne sigurnosti.

Sud je odložio ročište za 12. decembar, javio je AFP.

“Saif al-Islam Gaddafi pojavio se pred Zintanskim sudom, koji je odlučio odložiti ročište za 12. decembar, kako bi svi optuženi u tom predmetu bili prisutni”, rekao je jedan advokat francuskoj agenciji.

Saif se pred sudom u Zintanu pojavio i u januaru, kada je razmatran njegov susret s advokaticom u Međuanrodnom krivičnom sudu, Australijankom Melindom Taylor, u junu 2012. godine.

Poslije susreta Taylor i troje drugih predstavnika ICC-ja zadržani su nekoliko sedmica, pod sumnjom da su Saifu predali dokumente koji su mogli izazvati prijetnju po nacionalnu sigurnost Libije.

‘Zločin protiv naroda’

Sin svrgnutog i ubijenog bivšeg dugogodišnjeg libijskog vođe bi se, također, trebao pojaviti na pretresu u glavnom gradu Libije Tripoliju, zbog optužbi vezanih za ustanak u kojem je svrgnut Muammar Gaddafi 2011. godine.

Međutim, navodi AFP, postoje sumnje da li će to dozvoliti pripadnici ustaničkih milicija, koje ga drže zatvorenog u Zintanu.

Ranije je libijski državni tužilac naložio da se Saif al-Islam prebaci iz Zintana u Tripoli, kako bi se priključio grupi od preko 30 funkcionera bivšeg režima, kojima će se suditi za krivična djela u sukobima 2011. godine.

Optužnicom se 38 osoba tereti za “zločine protiv libijskog naroda” tokom revolucije 17. februara 2011. godine. Optužnica ima ukupno 11 tačaka.

Među grupom bivših funkcionera bit će i nekadašnji šef obavještajne službe Abdullah al-Sensusi, bivši premijer Baghdadi al-Mahmudi i Mansour Dhao, koji je predvodio Narodnu gardu.

Državni tužilac je rekao kako je upućen nalog za transfer Islamija i da “za sada nema prepreka” da se to i učini.

Kako je prenijela agencija AFP, tokom noći su trajali pregovori o transferu Islamija u Tripoli iz Zintana, koji je od prijestolnice udaljen skoro 180 kilometara.

Protiv Gadafijevog sina optužnica za zločine protiv čovječnosti je podignuta i pred ICC-jem.

Libijske vlasti ne žele prebaciti Saifa u Hag, insistirajući na tome da mu sude u Libiji.

Muammar Gaddafi je uhvaćen i ubijen u rodnom mjestu Sirteu u oktobru 2011. godine, a Saif je uhvaćen narednog mjeseca u planinskoj oblasti Zintan.

Test za Libiju

Prema pisanju agencija, iako ovo predraspravno ročište ne znači početak suđenja Gaddafijevom sinu, procjenjuje se kako bi to mogao biti ključni test za libijske vlasti, jer od svrgavanja i smaknuća Muammara Gaddafija koje su izvršili pobunjenici u oktobru 2011. godine, libijske vlasti nisu uspjele uspostaviti red u zemlji i vladavinu prava.

Umjesto toga, često su se oslanjali na pomoć oružanih skupina nastalih iz redova pobunjenika, a koje su vremenom počele predstavljati prijetnju središnjoj vlasti i tranziciji zemlje u demokratski ustroj.

Saifa al-Islama uhapsile su milicijske snage u novembru 2011. godine u planinskom gradu Zintanu, na zapadu Libije, pri pokušaju da pobjegne u Niger.

Amnesty International je i ranije zahtijevao da se Saif al-Islam Gaddafi i Senoussi predaju ICC-ju, koji ga traži zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno ubistava i progona civilnog stanovništva na početku ustanka u Libiji.

Ovaj međunarodni sud je zaključio kako vlasti u Libiji nisu u stanju organizirati pravedno suđenje, te je zatraženo da Saif al-Islam Gaddafi bude izručen u Haag.

Izvori: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO