Inspekcijski nadzor u hrvatskim bolnicama

Hrvatski ministar zdravlja Rajko Ostojić ocijenio je kako postoji 'tiha većina' među štrajkačima koja je za dogovor (Pixsell)

Sindikati liječnika i medicinskih sestara pozvali su institucije pravne države da obave nadzor u hrvatskim bolnicama zbog pritisaka na štrajkače i kršenja zakona, na što su iz Državnog inspektorata poručili da su u tijeku inspekcijski nadzori na temelju zaprimljenih prijava.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić, koji kao pritiske navodi kršenje odluke o poslovima koji se ne smiju prekidati u vrijeme štrajka i popisivanje štrajkača, pozvao je Inspektorat da se na licu mjesta uvjeri u, kako je rekao, brutalne pritiske na liječnike koji su u štrajku.

Iz sindikata medicinskih sestara kažu da su do sada Inspektoratu prijavili sedam ustanova radi nadzora nad poslodavcem, zbog navodnih teških prekršaja kojima se sudionike štrajka stavlja u nepovoljniji položaj.

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak rekla je kako se nastavlja popisivanje štrajkača pod izlikom evidencije o radu, koja se provodi po nalogu Ministarstva zdravlja.

Akcija ‘5 do 12’

Dodala je kako su iz Ministarstva, kojem se prijavilo čak 16 bolnica, dobili odgovor da su “poslali upit navedenim ustanovama”.

Prema tvrdnjama sindikata štrajka, između 60 i 100 posto medicinskih sestara i tehničara u bolnicama, što je znatno više od podataka resornog ministarstva, koje tvrdi da se štrajku prvoga dana odazvalo 19 posto liječnika i 16 posto medicinskih sestara, dok sindikati tvrde da je odaziv bio čak 80 posto.

Sindikati su stoga uputili optužbe na račun bolničkih uprava i Ministarstva zdravlja da umanjuju broj štrajkača.

Kako bi otklonili nejasnoće o odazivu, sindikati za petak najavljuju akciju “5 do 12”, kojom će pet minuta prije podneva okupiti štrajkače ispred ulaza u bolnice te pokazati stvarni odaziv na štrajk.

Hrvatski ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je u četvrtak kako je, unatoč štrajku, u srijedu radio veliki broj liječnika i medicinskih sestara, koji predstavljaju “tihu većinu” koja podržava sindikalne zahtjeve, ali i poručuje da sindikati i Vlada trebaju sjesti za stol i postići dogovor.

‘Tiha većina’ za dogovor

“Činjenica je da postoji veliki broj liječnika i sestara koji rade, a podržavaju sindikalne zahtjeve. To je možda ta ‘tiha većina’, koja želi bolje uvjete rada, što želim i ja, ali putem pregovora. Definitivno je to poruka i nama, poslodavcima, ali i sindikatima, da trebamo što prije sjesti za stol, a to cijelo vrijeme govorim – nastavak socijalnog dijaloga”, rekao je Ostojić novinarima uoči sjednice Vlade.

Zbog te, kako ju je nazvao, tihe većine, Ostojić kaže kako mu je želja što prije završiti priču koja traje već dva mjeseca.

O situaciji tijekom štrajka oglasila se i Udruga hrvatskih pacijenata, čiji su predstavnici u srijedu obišli bolnice i razgovarali s pacijentima, od kojih su svi, kažu, bili primljeni i primjereno obrađeni.

Kao problem UHP navodi odbijanje zdravstvenih djelatnika da govore o štrajku, zbog čega pacijenti ne znaju tko štrajka, a tko ne, što se može tumačiti kao da su svi u štrajku ili nije nitko.

Sindikati liječnika i medicinskih sestara, koji organiziraju štrajk u bolnicama, traže od Vlade potpisivanje novog kolektivnog ugovora kojim bi se liječnicima i sestrama vratili dodaci na plaću za prekovremene sate, dežurstva i pripravnost, kakve su imali na temelju prethodnog, u lipnju poništenog kolektivnog ugovora.

Izvor: Agencije