ICC pozvao SAD da uhiti Omara al-Bashira

Sudanski predsjednik Omar al-Bashir osumnjičen je da je naređivao ratne zločine u Sudanu (AFP)

Međunarodni sud za ratne zločine pozvao je Sjedinjene Američke Države da uhite sudanskog predsjednika Omara al-Bashira ukoliko doputuje idući tjedan na zasjedanje Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Ovaj je zahtjev uslijedio nakon što je Sudan u utorak objavio da traži vizu za Bashira, kojeg ICC traži zbog sumnje da je naređivao ratne zločine u Sudanu.

ICC je podsjetio SAD da za Bashirovo uhićenje postoje uhidbeni nalozi iz 2009. i 2010. godine zbog genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

Washington je potvrdio da je primio zahtjev ICC-a, ali kako SAD nije član ICC-a nije dužan surađivati.

Sudan ne priznaje ICC

Unatoč tome, Washington je pozivao da se Bashira privede međunarodnom sudu zbog krvoprolića u sudanskoj regiji Darfur prije deset godina i ranije je izručivao ICC-u osumnjičene za ratne zločine.

U međuvremenu, Sudan odbija priznati optužbe ICC-a i tvrdi da su izvješća o ubojstvima u Darfuru pretjerana, te odbija priznati ICC, za koji tvrdi da je dio urote Zapada protiv njega.

Svojevrsni pritisak na Bashira početkom kolovoza izvršile su i vlasti Saudijske Arabije, kada nisu dozvolile avionu koji je prevozio sudanskog predsjednika na ceremoniju polaganja zakletve novoizabranog iranskog predsjednika Hassana Rouhanija da uđe u zračni prostor njihove zemlje.

Bashir tako nije bio prisutan na inauguraciji Rouhanija, a sudanski su mediji tada tvrdili da je Bashir za put u Teheran iznajmio upravo sudanski zrakoplov.

U ratu u Sudanu, prema pisanju svjetskih agencija, poginulo je skoro 300.000 ljudi, a njih blizu 2,7 milijuna moralo je napustiti svoje domove.

Izvor: Agencije