Druga deložacija zbog Olimpijskih igara

Sudbina i Olimpijske igre poigrale su se sa životom jednog stanovnika Tokija. Drugi put u 80 godina života primoran je napustiti svoj dom.

Vlasti Japana na mjestu kuće Koheija Jinna planiraju izgraditi moderni stadion sa 80.000 mjesta za ljetne Olimpijske igre 2020. godine.

Jinno i njegova supruga tu imaju i porodičnu trgovinu. Svjestan je da mu preostaju još dvije godine da se odluči o novom prebivalištu.

“Oduzimaju mi najdragocjeniju stvar koju imam, pored moje porodice. Zbog Igara ću izgubiti svoju zajednicu, koju jako volim, prijatelje koji su sa mnom godinama. Na njihovo mjesto dolaze nesigurnost, samoća i bol”, kaže ovaj 79-godišnjak.

Prva deložacija

Prije tačno 50 godina Jinno je sa porodicom prvi put deložiran iz zgrade. Na tom mjestu izgrađen je olimpijski stadion.

Bile su to ljetne Olimpijske igre 1964. godine, prve koje su se održale na azijskom kontinentu.

To je ponos svih stanovnika Japana, ali ovaj stanovnik Tokija pita se kakav bi njegov život bio da nije Igara.

“Sudbina me nije mazila. Ovo je možda velika sreća naše nacije, ali sam neizmjerno tužan zbog toga što moram da napustim ovo mjesto. Mislim da bi moj život bio mnogo drugačiji da nije bilo Olimpijskih igara”, govori on.

Nadolazeća manifestacija glavnom gradu Japana donijet će profit od 4,5 milijarde dolara i zaposlenje za 150.000 osoba. Dionice na berzi munjevito skaču.

Ipak, dok se iščekuje vrhunac olimpijske euforije, za neke od stanovnika Tokija sve se čini kao neslana šala.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO