Bangladeš: Smrtonosni sukobi na protestima

U sukobima pristalica opozicije i snaga sigurnosti diljem zemlje veliki je broj povrijeđenih (AP)
U sukobima pristalica opozicije i snaga sigurnosti diljem zemlje veliki je broj povrijeđenih (AP)

U sukobu bangladeške policije i pristalica partije Jamaat-e-Islami, koji protestiraju protiv presude kojom je osuđen na smrt jedan od njihovih vođa Abdul Quader Molla, smrtno je stradao jedan demonstrant, javlja agencija Anadolija.

Lokalni mediji objavili su da je jedan policajac teško povrijeđen u sukobima policije i demonstranata u Meherpuru.

Navodi se kako su demonstranti nasrnuli na sigurnosne snage.

Tokom incidenta povrijeđeno je najmanje 15 ljudi, a policija se još nije oglasila tim povodom.

Generalni štrajk

U srijedu su opozicijske stranke pozvale na dvodnevni generalni štrajk, kojim bi se izrazilo negodovanje zbog presude Molli.

U sukobima pristalica opozicije i snaga sigurnosti u glavnom gradu zemlje, ali i u nekim drugim gradovima, veliki je broj povrijeđenih.

Prije dva dana Apelacioni sud u Bangladešu preinačio je presudu na doživotnu kaznu zatvora za Abdul Quadera Mollu (65) u smrtnu kaznu.

Vlada Bangladeša je 2010. godine osnovala Međunarodni krivični tribunal u Bangladešu kako bi istražio i procesuirao Mollu, kojem se na teret stavlja ubistvo 381 nenaoružanog civila tokom rata za nezavisnost 1971. godine, koji je Bangladeš vodio protiv Pakistana.

Izvor: Agencije


Povezane

Vrhovni sud Bangladeša osudio je visokog zvaničnika velike opozicijske stranke na smrt. Abdul Quader Mollah, iz stranke Jamaat-e-Islami prvobitno je bio osuđen na doživotnu robiju za ratne zločine. No, ta je presuda odbačena nakon masovnih protesta kojima je traženo da ga objese.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO