Aktivisti: Stop nadzoru nedužnih Amerikanaca

U objavljenim dokumentima nema obavještajnih podataka koji bi mogli biti od koristi policiji u borbi protiv terorizma (Getty Images)

Američke organizacije za zaštitu ljudskih prava objavile su izvještaje policijskih agencija koji pokazuju da su svakodnevne aktivnosti hiljada nedužnih Amerikanaca pod nadzorom policijskih jedinica za borbu protiv terorizma.

Američka unija za ljudska prava (ACLU) i druge organizacije objavile su 1.800 takozvanih izvještaja o sumnjivim aktivnostima na području Sacramenta, koje su dobile prema Zakonu o slobodi informisanja, javlja AP.

U dokumentima nema obavještajnih podataka koji bi mogli biti od koristi policiji u borbi protiv terorizma.

U jednom izvještaju od juna 2010. navodi se: “Dispečer Policijske uprave Sacramento je jutros van dužnosti primijetio žensku osobu kako fotografiše zgradu pošte u Folsomu. Ženska osoba odvezla se u srebrenoj Mazdi.”

U drugom izvještaju narednik Policijske uprave Lodi javlja o “sumnjivoj osobi u susjedstvu”.

Policajac navodi da je “odavno zabrinut zbog kuće u susjedstvu u kojoj živi ljekar sa Bliskog istoka, koji je vrlo neprijateljski nastrojen”.

Manjine u fokusu

Prošle godine Senat je osudio ovaj program nadzora, rekavši da su u njega upleteni mnogobrojni nedužni Amerikanci koji se bave svakodnevnim bezopasnim aktivnostima.

ACLU i druge organizacije za zaštitu ljudskih prava pozivaju administraciju američkog predsjednika Baracka Obame da izmijeni program, kako bi policija pisala izvještaje samo o aktivnostima koje, zaista, imaju veze sa terorizmom.

“Želimo da administracija prestane ciljati na vjerske i etničke manjine”, kazala je pravna zastupnica Unije Linda Lye.

Dodala je kako traže da administracija prestane nadzirati ljude koji se bave aktivnostima zaštićenim Ustavom, kao što je fotografisanje.

Senat je prošle godine zaključio da je program o razmjeni informacija, vrijedan nekoliko milijardi dolara i uspostavljen nakon napada na SAD 11. septembra 2001, doveo do nepotrebnog nadzora nedužnih Amerikanaca i proizveo vrlo malo vrijednih informacija u borbi protiv terorizma.

Senat je u izvještaju koji su sastavili predstavnici demokrata i republikanaca zaključio da je program izmakao kontroli.

Ministarstvo za državnu sigurnost smatra ovaj program ključnim u borbi protiv terorizma.

Otvorena su 72 centra širom države u kojima su prikupljani policijski i drugi podaci.

Izvor: Agencije