Venecuela: U nasilju u zatvoru 16 mrtvih

Do sukoba došlo zbog toga što su se suparničke bande borile za kontrolu nad zatvorom (EPA)

U sukobu dviju bandi u kaznionici Sabaneta u venecuelskom gradu Maracaibu u ponedjeljak je poginulo najmanje 16 zatvorenika, rekla je u utorak venecuelanska ministrica za zatvorski sistem Iris Varela.

Nevladina organizacija i lokalni mediji su iznijeli jezive detalje o stanju tijela žrtava poslije sukoba koji je trajao nekoliko sati.

“Neki od zatvorenika su bili raskomadani”, rekao je Umberto Prado, direktor Venecuelanske zatvorske opservatorije, dodajući da su nekima odrubljene glave, prenosi AFP.

Do sukoba je, prema svemu sudeći, došlo zbog toga što su se suparničke bande borile za kontrolu nad zatvorom, piše štampa.

Korumpirani čuvari

Venecuelanski zatvori konstantno su neizdrživo prenatrpani sa triput više zatvorenika od maksimalno predviđenog broja, pa su sukobi svakodnevni i često vrlo krvavi zbog goleme količine oružja koja se krijumčari u kaznionice zahvaljujući korumpiranim čuvarima.

Vlasti tvrde da do zuba naoružani zatvorenici, zapravo, kontroliraju neke zatvore. No broj žrtava sukoba u ponedjeljak je, ipak, neuobičajeno visok.

“Žalosno je da i dalje postoje oni koji nimalo ne poštuju život. Planirali su interni rat u Sabaneti, a sad se ponašaju kao da se ništa nije dogodilo”, rekla je Varela, govoreći o “mafijašima” koji vode unosne kriminalne poslove u zatvorima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO