Državljanstvo česta izborna tema u Njemačkoj

Državljani zemalja Europske unije bez teškoća mogu dobiti dvojno državljanstvo u Njemačkoj, ali ne i građani koji potječu izvan Unije.

Više puta su organizacije za ljudska prava ukazivale na nejednak tretman i diskriminaciju, no ništa se nije promijenilo, jer je savezna vlast ostala pri stavu da bi uvođenje dvojnog državljanstva u određenim slučajevima usporilo integraciju u njemačko društvo.

I dok se Njemačka priprema za odluku kome će predstojećeg vikenda povjeriti vlast, brojni maloljetni Nijemci i Turci su za budućnost.

Već iduće godine Koray i Cihan dobit će pismo u kojem ih država Njemačka podsjeća na dužnost da do 23. rođendana odluče – hoće li zadržati njemačko ili tursko državljanstvo.

„Ponosan sam što imam dva državljanstva. Oni simboliziraju moja dva identiteta. Naravno, nosim to u srcu, ali i to što je na listu papira je nešto lijepo, pa mogu reći: Hej, ja sam Turčin, ali sam i Nijemac“, kaže Cihan Emin Sahin, državljanin Njemačke i Turske.

Turci najbrojnija manjina

I Koray Ozbagci je također državljanin Njemačke i Turske koji se prisjeća kako je prvo naučio turski u obitelji, a onda i njemački jezik u vrtiću.

„Potičem iz turske porodice, jer su moji roditelji Turci i za mene je oduvijek prirodno da imam tursko državljanstvo. Sada ga se, odjednom, trebam odreći“, ukazuje Koray.

Jonas nema druge korijene osim njemačkih, a namjere svojih prijatelja da zadrže državljanstvo zemlje u kojoj žive smatra razumljivim.

„Protiv sam dvojnog državljanstva. Mislim da se treba odlučiti za jedno. To ne znači gubljenje svoje kulture, jer se može nastaviti živjeti ta kultura. I ja mogu njegovati neku drugu kulturu, iako sam čistokrvni Nijemac“, navodi Jonas Kettelgerdes.

No, ovim mladim ljudima je jasno da bi do izmjena zakona o državljanstvu moglo doći jedino s promjenom vlasti, pa politički oponenti kancelarke Angele Merkel sa svakog skupa šalju takvu poruku.

Liberalniji prijem u državljanstvo

Reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović javlja iz Berlina kako Turci predstavljaju najbrojniju nacionalnu manjinu u Njemačkoj, jer ih ima blizu tri milijuna, no samo 600.000 ima i njemačku putovnicu i pravo glasa na predstojećim izborima.

No, teško će ti glasovi utjecati na rezultat izbora, tvrdi novinar Daniel Bax, uz podsjećanje na vrijeme prije 12 godina kada su dvojna državljanstva bila središnja tema, a CDU pobjednik izbora.

„Biračima su govorili – nećemo specijalna pravila i zašto bi netko imao dvije putovnice kada obični njemački građani imaju jednu. Tako su dobili izbore i sada teško mogu odstupiti, iako je to danas prevaziđeno“, tvrdi Bax.

U Senatu za integraciju i migracije u Berlinu godišnje bilježe oko 6.000 uvođenja u njemačko državljanstvo.

„Voljeli bismo da je to malo liberalnije, jer je veliki administrativni problem kada morate reći: E, ti ćeš uskoro napuniti 23 godine i moraš se brzo odlučiti ili ćeš imati probleme“, konstatira Elke Pohl iz Senata za integraciju i migracije.

Procjene govore da će u idućih pet godina 40.000 mladih osoba koje će napuniti 23 godine, a rođenih u Njemačkoj, biti primorano da se opredijeli za jedno od dva državljanstva – SPD i Zeleni su obećali kako će se založiti da ipak zadrže dvije putovnice.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO