Berlusconijeva sudbina u rukama Senata

Nakon dvadesetogodišnje političke vladavine Italijom, sudbina Silvia Berlusconia nikada nije bila neizvjesnija. Odluka o njegovom budućem političkom angažmanu, danas je tema italijanskog Senata. Konačan sud očekuje se sredinom narednog mjeseca.

“Danas odlučujemo o tome da li Berlucsoni treba zadržati svoje mjesto u Parlamentu. Ako odluka na ovoj sjednici bude negativna, sa čim se mi, naravno, ne slažemo, onda će tek biti moguće donijeti konačnu odluku o njegovom otpuštanju”, kaže Lucio Malan, član stranke PdL.

Odluka Vrhovnog suda, koja ga tereti za pronevjeru poreza u kompaniji Mediaset, čiji je sam Berlusconi vlasnik, bivšeg premijera je smjestila u kućni pritvor i pokrenula lavinu koja bi se mogla obrušiti na oslabljenu italijansku Vladu.

Vodeća stranka premijera Enrica Lette u proteklim sedmicama pokušala je privoliti najvećeg Berlusconijevog protivnika – Demokratsku partiju, na suzdržanost.

Nelagoda i neizvjesnost

Berlusconijeva partija prijeti da bi negativna odluka Senata značila i produbljenje političke krize.

“Ako Vlada padne biti će to krivica demokrata. Oni su odlučili proglasiti rat, ne samo protiv Berlucsonija i italijanskih zakona, nego i protiv evropskih. Održivost Vlade je pod upitnikom”, kaže Malan.

Na oprezu su i politički analitičari, koji naglašavaju da se Italija nalazi pred raskrsnicom koja budi nelagodu i neizvjesnost u društvu. 

Javnost ostaje podijeljena.

“Moje mišljenje je da treba ostati u Parlamentu. Uvijek sam ga poštovao kao velikog političara, osobu koja je uspjela poslovno i politički”, kaže Maurizio D'Ortenzio.

Stefania Rampulli, radnica u jednom restoranu kaže da o tome nju ne pitamo.

“Ja bih ih sve eliminirala”, kaže ona.

Bivši premijer najavio je obraćanje naciji, putem videoporuke, u vrijeme dok Komitet Senata odlučuje.

Izvor: Al Jazeera