UN: Užasi u sjevernokorejskim logorima

Vjeruje se da je oko 200.000 Sjevernokorejaca zatvoreno u logorima (AP)

Zatočenici sjevernokorejskih logora trpe “izgladnjivanje i nezamislivo nasilje”, objavili su istražitelji Ujedinjenih naroda u utorak i optužili tu izoliranu komunističku državu za rašireno, sistematsko kršenje ljudskih prava, što je ona pak odbacila kao političku urotu neprijateljskih sila.

Iskazi sjevernokorejskih egzilanata, a među njima ima političkih zatvorenika, koji su u augustu bili izneseni u Seulu i Tokiju, otkrili su način postupanja komunističke sjevernokorejske države, kazao je u Ženevi čelnik UN-ova istražnog tijela Michael Kirby, prenosi Hina.

Istragu je u martu potaknuo Ženevski forum radi istrage kršenja ljudskih prava u toj izoliranoj siromašnoj državi.

U utorak je sjevernokorejski ambasador So Se Pyong u UN-ovu Vijeću za ljudska prava odbacio sve optužbe, koje je nazvao “proizvodom politizacije ljudskih prava Evropske unije i Japana u savezu sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje vode neprijateljsku politiku prema Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji”.

Rođenje u logoru

Svjedočanstvo o logorima u Sjevernoj Koreji dao je i Shin Dong-hyuk, najpoznatiji sjevernokorejski bjegunac, koji je uspio pobjeći iz političkog logora u kojem je bio i rođen.

“Mladić, koji je u zatvoru od samog rođenja preživio na glodavcima, gušterima i travi, svjedočio je javnom smaknuću svoje majke i brata”, rekao je Kirby.

Istražitelji nemaju pristup Sjevernoj Koreji unatoč opetovanim zahtjevima, no bjegunci i drugi svjedoci pružili su obilje iskaza, a Kirby je pozvao Pjongjang neka pruži barem “djelić dokaza u svoju odbranu”.

Prema životnoj priči Shina Dong-hyuka, novinar Blaine Harden napisao je knjigu Bijeg iz logora 14, koja otkriva da ti logori slijede praksu koncentracijskih logora ili Gulaga iz doba nacizma i Sovjetskog saveza.

Vjeruje se da je oko 200.000 Sjevernokorejaca zatvoreno u takvim logorima, a Shin Dong-hyuk, rođen i odrastao u zlostavljanju, gladi, mučenju, jedina je poznata osoba koja je uspjela pobjeći.

‘Tuđi grijesi’

Shinov je “zločin” što je sin muškarca čija su braća pobjegla iz Sjeverne Koreje. Mnogi zatvorenici Logora 14 ondje plaćaju “tuđe grijehe”, jer totalitarna država kažnjava političke neistomišljenike.

U školi, gdje djecu pripremaju za iscrpljujući rad u ugljenokopima ili tekstilnim tvornicama, Shinu i drugoj djeci docirali su da ona moraju jako raditi “kako bi sprala grijehe svojih roditelja”.

Shin je majčinom smaknuću svjedočio kao četverogodišnjak, a upravo je on majku i brata “cinkao” za planirani bijeg kao dijete koje je vjerovalo da su kazne pravedne, da bi tek u poznijoj dobi spoznao sav užas takve stvarnosti.

Izvor: Agencije