Kruzer Costa Concordia uspješno uspravljen

Blizu ponoći uspravljanje broda prešlo je kritični nivo od 24 stepena, nakon čega je uslijedila završna faza (Reuters)

Uspravljanje kruzera Costa Concordia uspješno je završeno u noći sa ponedjeljka na utorak, što je popraćeno pljeskom okupljenih u luci na otoku Gigliju.

Dvadeset mjeseci nakon nasukavanja 13. januara 2012. godine, pri kojemu je 30 ljudi smrtno stradalo, a dvoje se vode kao nestali, odjeknule su sirene u maloj toskanskoj luci u 4:00 sata, što je popraćeno povicima odobravanja, javlja agencija AFP.

“Operacija rotacije je završena. Brod je u uspravnom položaju”, rekao je novinarima Franco Gabrielli, šef italijanske Civilne zaštite, prenosi Hina.

Jedan putnik koji je preživio brodolom rekao je da je cijeli dan i noć pratio operaciju uspravljanja, koju nije želio propustiti.

Na brodu su u trenutku nesreće bile više od 4.000 ljudi.

Neviđena operacija

Zamjenik gradonačelnika Mario Pellegrini je istaknuo iznimne dimenzije broda i obim tragedije.

Stručnjaka za spašavanje brodova, koji je operacije uspravljanja vodio sa plutajuće platforme, Južnoafrikanca Nicka Sloanea, stanovnici otoka i okupljeni dočekali su kao rock zvijezdu, a on je istaknuo da je odahnuo jer se radilo o do sada neviđenoj operaciji.

Sloane je objasnio da sada slijedi detaljan pregled šteta, te kako očekuje da će brod, koji je bio dovoljno jak za uspravljanje, biti u stanju zaploviti.

U ponedjeljak sredinom dana kruzer dug 290 metara i dva puta teži od Titanica počeo se polako uspravljati iz horizontalnog položaja.

Završna faza

Blizu ponoći Gabrielli je objavio da je uspravljanje prešlo kritični nivo od 24 stepeni, te da slijedi završna faza.

Spasioci su koristili kablove da brod postave na umjetnu platformu postavljenu na morsko dno.

“Brod je postavljen na platforme”, rekao je Gabrielli.

Uspravljanje tog mastodonta od 114.000 tona, koji se nasukao prije 20 mjeseci nekoliko metara od otoka Giglio, kasnilo je. Počelo je u ponedjeljak ujutro i trajalo je 19 sati.

Američka kompanija Carnival, vlasnik Concordie, snosi trošak od 600 miliona eura za operacije uspravljanja i odsukivanja, koje su povjerene italijanskoj kompaniji Microperi i američkom Titanu.

Sada će se stručnjaci dati u potragu za tijelima dvoje nestalih, jedne italijanske putnice i indijskog konobara. Njihove porodice su utorak dočekale na otoku.

Izvor: Al Jazeera i agencije