Tony Abbott predstavio australsku Vladu

Abbott će biti treći australski premijer u posljednja tri mjeseca (EPA)

Novi australski konzervativni premijer Tony Abbott predstavio je u ponedjeljak sastav svoje Vlade, u koju je uvrstio iskusne poslanike.

Abbott, koji je došao na vlast uz obećanje da će se posvetiti ekonomiji, rekao je da će njegova Vlada biti stabilna, poslije trogodišnje vladavine manjinskog kabineta.

On je izvršio manje izmjene u sastavu dosadašnje vlade.

Mathias Cormann (42) bit će ministar finansija, a Andrew Robb (62) imenovan je ministrom trgovine i ulaganja.

Ministrom poljoprivrede imenovan je Barnaby Joyce, ministrom za zapošljavanje Eric Abetz, a za infrastrukturu i regionalni razvoj bit će zadužen Warren Truss.

Julie Bishop šefica diplomatije

Novi ministar odbrane je David Johnston, ministar industrije Ian Macfarlane, ministar zdravstva Peter Dutto, ministar obrazovanja Christopher Pyner, ministar za imigraciju i zaštitu granica Scott Morrison, a ministar okoliša Greg Hunt.

Potpredsjednica Abbottove Liberalne stranke Julie Bishop bit će ministrica vanjskih poslova i jedina žena u Abbottovom kabinetu.

Abbott će biti treći australski premijer u posljednja tri mjeseca, kada za dva dana bude položio zakletvu.

On je osvojio ubjedljivu većinu u Parlamentu na izborima 7. septembra na platformi ukidanja poreza na karbonsko zagađenje i profite rudnika željeza i uglja.

Prethodna laburistička vlast promijenila je dva premijera u periodu od tri godine, a Abbott je obećao metodično vladanje bez velikih iznenađenja.

Izvor: Agencije