Rusija obnavlja svoje prisustvo na Arktiku

Na sredini Arktika ima manje leda nego ikad prije, a zimski morski led na akrtičkom Beringovom moru je na najnižem nivou u 5500 godina (Reuters)

Rusija će obnoviti svoje prisustvo na Arktiku i planira formirati bazu za patroliranje plovnim putem Sjevernim ledenim okeanom, najavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Putin je rekao da je 10 brodova stiglo na Novosibirske otoke u Arktičkom moru, pošto je Rusija potvrdila svoja prava na oblast gdje postoje ogromni izvor energije, koji postaju sve dostupniji kako se povlači led, prenosi AFP.

Putin je najavio da će obnoviti vojnu bazu na Novosibirskim otocima na istoku Arktika, koja je napuštena početkom 90-ih godina prošlog stoljeća.

Polarna prečica

“Naše snage su (oblast) napustile 1993, ali ovo je veoma važna tačka u sjevernom Arktiku. Rusija želi da osigura i potpuno iskoristiti svrhu na ruti u Sjevernom moru, kako bi Rusija efikasno kontrolirala taj dio svoje teritorije”, rekao je Putin tokom videokonferencije sa zvaničnicima ruskog Ministarstva odbrane.

Rusija planira istražiti pomorski put koji vodi od Atlantskog okeana do Pacifika, kao kanal za isporuke nafte i gasa tržištima u Aziji, navodi AFP.

Ruski mediji dodaju da će ova “polarna prečica”, kojom se može putovati tokom ljetnjih mjeseci, zahvaljujući klimatskim promjenama i topljenju glečera omogućiti da se plovidba skrati za 12 do 15 dana u odnosu na uobičajene trgovačke rute kroz Suecki kanal.

Iz ruskog Ministarstva odbrane su naveli da grupa ratnih brodova Sjeverne flote već provodi zadatke u arhipelagu sjeverno od obale Sibira i najavili da će Rusija obnoviti svoje vojno prisustvo tamo, te da planira izgraditi aerodrom.

Izvor: Agencije