Protesti protiv rudnika zlata u Rumuniji

Širom Rumunije se demonstriralo protiv projekta rudnika zlata, zbog straha od utjecaja na okoliš i opasnosti za drevne rimske rudokope (EPA)

Gotovo 20.000 Rumuna demonstriralo je u nedjelju tražeći od Vlade da povuče nacrt zakona kojim se otvara put kanadskom projektu izgradnje velikog rudnika zlata u jednom selu u Transilvaniji.

“Šume, ne cijanid”, “Budućnost bez cijanida” – tražili su demonstranti, misleći pritom na velike količine te hemikalije koja je potrebna za vađenje zlata i srebra iz rudnika Rosia Montana.

Kanadska kompanija Gabriel Resources želi otvoriti najveći rudnik zlata u Evropi u tom selu, prenosi Hina.

I dok se širom Rumunije, uključujući Bukurešt, demonstriralo protiv tog projekta, zbog straha od utjecaja na okoliš i opasnosti za drevne rimske rudokope i okolna sela, rumunski rudari u Rosiji Montani posljednjih su pet dana demonstrirali iz upravo suprotnog razloga, tražeći da se projekt ostvari, jer smatraju da bi on mogao pomoći u stvaranju radnih mjesta u njihovom siromašnom području.

Ocjena projekta

Oni su završili svoj protest u nedjelju, nakon što ih je posjetio premijer Viktor Ponta, koji im je obećao parlamentarnu komisiju koja bi trebala ocijeniti predloženi projekt.

Vlada je u augustu usvojila nacrt zakona da se provede projekt kanadske kompanije.

Međutim, Ponta je prošle sedmice rekao da bi Parlament mogao odbiti 14-godišnji plan zbog otpora javnosti i političkih čelnika.

Problem je nastao, između ostalog, jer bi se za izvlačenje blizu 300 tona zlata i skoro 1.600 tona srebra trebale koristiti hemikalije, između ostalih i cijanid.

Kompanija tvrdi da je tehnologija sigurna.

Izvor: Agencije