Počelo izvlačenje Coste Concordie

Operacija uspravljanja kruzera Costa Concordia počela je u ponedjeljak u 9:00 sati sa tri sata zakašnjenja, zbog oluje koje je tokom noći zahvatila područje otoka Giglija.

“Sve provjere su završene i operacija je pokrenuta”, rekao je novinarima drugi čovjek lokalne civilne zaštite Fabrizio Curcio, prenosi agencija AFP.

Operacija je odgođena za tri sata zbog nevremena koje je tokom noći pogodilo to područje uz toskansku obalu.

Zadnji trajekt krenuo je sa otoka Giglija prema italijanskom kopnu oko 6:00 sati, kako bi operacija uspravljanja broda mogla početi.

Pomorski saobraćaj uz otok bit će zabranjen sve do kraja operacije, za koju se procjenjuje da bi mogla trajati 10 do 12 sati.

Najskuplja operacija

Dvadeset mjeseci nakon nesreće broda, u kojoj je poginulo 30 osoba, a dvije se smatraju nestalima, italijanske vlasti dale su u nedjelju zeleno svjetlo za operaciju uspravljanja broda.

Olupina teška 114.500 tona i duga poput tri nogometna igrališta leži nagnuta u moru kod otočića Giglija od kako se 13. januara 2012. godine nasukala na stijene i djelomično potonula u trenutku dok je na brodu bilo 4.229 putnika.

Vlasti su objavile da će operacija koštati blizu 600 miliona eura i pretpostavlja se da se radi o najskupljem izvlačenju brodske olupine u historiji.

Staro željezo

Uz pomoć cementnih vreća i za tu priliku posebno izrađene metalne platforme radnici su ranije uspjeli stabilizirati zahrđali brod, koji je svakoga trenutka mogao sa podvodne stijene skliznuti u dublje vode.

Plan je uspraviti olupinu pomoću čeličnih užadi i hidrauličnih dizalica, što je vrlo složena i osjetljiva operacija, imajući na umu da je trup broda teško oštećen 20 mjeseci nakon havarije.

Ako se sve bude odvijalo prema planu i vrijeme ostane povoljno, brod će se uz pomoć jakih sajli najprije zarotirati, a potom će ga se povlačenjem ispod i iznad olupine lagano staviti u uspravan položaj.

Uspravljena Costa Concordia će se zatim stabilizirati prije nego što se otegli u rezalište i pretvori u staro željezo, što se predviđa tek za nekoliko mjeseci.

Izvor: Agencije