Petodnevni štrajk nastavnika u Atini

Sindikat nastavnika ističe da će otpuštanja ili prebacivanja radnih mjesta još više ugroziti domaćinstva (Reuters)
Sindikat nastavnika ističe da će otpuštanja ili prebacivanja radnih mjesta još više ugroziti domaćinstva (Reuters)

Grčka policija je bacila suzavac da bi rasturila školske čuvare koji su pokušali ući u zgradu Ministarstva za administrativne reforme u centralnom dijelu Atine, nakon što su nastavnici počeli petodnevni štrajk protiv otpuštanja u državnom sektoru i prisilnih izmjena radnih mjesta kojima su obuhvaćeni i čuvari.

“Otprilike 60 do 70 školskih čuvara pokušalo je ući i zauzeti zgradu, ali ih je policija potisnula”, izjavio je jedan od policijskih zvaničnika.

Najmanje dva demonstranta prebačena su u bolnicu zbog problema s disanjem, nakon što je policija upotrijebila biber-sprej u namjeri da udalji demonstrante od Ministarstva za reformu uprave, javljaju agencije.

‘Spasilački’ zajmovi

Grčka Vlada najavila je ukidanje više hiljada radnih mjesta u javnom sektoru kako bi ispunila uvjete za međunarodnu pomoć.

Zemlja od maja 2010. godine zavisi od “spasilačkih” zajmova Međunarodnog monetarnog fonda i evropskih zemalja koje koriste euro.

Sindikat nastavnika srednjih škola OLME počeo je u ponedjeljak štrajk, ističući da će otpuštanja ili prebacivanja radnih mjesta još više ugroziti domaćinstva pogođena mjerama štednje, prenio je Reuters.

Nastavnici u osnovnim školama će, također, obustaviti nastavu na tri sata.

Izvor: Agencije


Povezane

Pozitivni pomaci naziru se u epicentru evropske dužničke krize – Grčkoj. Jedan od njih je i masovna kineska investicija u pirejsku luku, nedaleko od Atine. Plan kineskih investitora jeste da preuzmu kompletnu luku i tako učine Grčku glavnom raskrsnicom na trgovačkom putu između Kine i Evrope. Međutim, opozicija u toj zemlji nije oduševljena ovim planom.

Grčka možda jeste jedna od najsiromašnijih zemalja eurozone, ali gledano po kulturnom blagu vjerovatno je najbogatija. Međutim, ni kultura nije prošla netaknuta kroz sveobuhvatne rezove koji se sprovode u toj zemlji. Nekada moćno Ministrastvo kulture sada je samo sekretarijat unutar Ministarstva obrazovanja. Naš John Psaropoulos izvještava o tome kako kroz sve ove okolnosti opstaje grčka […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO