Petodnevni štrajk nastavnika u Atini

Sindikat nastavnika ističe da će otpuštanja ili prebacivanja radnih mjesta još više ugroziti domaćinstva (Reuters)

Grčka policija je bacila suzavac da bi rasturila školske čuvare koji su pokušali ući u zgradu Ministarstva za administrativne reforme u centralnom dijelu Atine, nakon što su nastavnici počeli petodnevni štrajk protiv otpuštanja u državnom sektoru i prisilnih izmjena radnih mjesta kojima su obuhvaćeni i čuvari.

“Otprilike 60 do 70 školskih čuvara pokušalo je ući i zauzeti zgradu, ali ih je policija potisnula”, izjavio je jedan od policijskih zvaničnika.

Najmanje dva demonstranta prebačena su u bolnicu zbog problema s disanjem, nakon što je policija upotrijebila biber-sprej u namjeri da udalji demonstrante od Ministarstva za reformu uprave, javljaju agencije.

‘Spasilački’ zajmovi

Grčka Vlada najavila je ukidanje više hiljada radnih mjesta u javnom sektoru kako bi ispunila uvjete za međunarodnu pomoć.

Zemlja od maja 2010. godine zavisi od “spasilačkih” zajmova Međunarodnog monetarnog fonda i evropskih zemalja koje koriste euro.

Sindikat nastavnika srednjih škola OLME počeo je u ponedjeljak štrajk, ističući da će otpuštanja ili prebacivanja radnih mjesta još više ugroziti domaćinstva pogođena mjerama štednje, prenio je Reuters.

Nastavnici u osnovnim školama će, također, obustaviti nastavu na tri sata.

Izvor: Agencije