Indija testirala raketu s dometom do Pekinga

Vjeruje se da takvo oružje dalekog dometa posjeduju samo stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a i Izrael (EPA)

Indija je uspješno izvršila drugu probu nuklearne rakete koja ima domet do Pekinga i velikog dijela Evrope.

“Proba je bila uspješna. Raketa je pogodila metu prema unaprijed definiranoj putanji. Ispunila je sve ciljeve misije”, izjavio je glasnogovornik Organizacije za vojna istraživanja i razvoj (DRDO) Ravi Kumar Gupta.

Na videosnimku koji je distribuirao DRDO vidi se kako raketa Agni-V polijeće sa platforme u šumi na jednom otoku kod istočne obale indijske države Odisha, prenosi Reuters.

Agni-V je najnaprednija verzija prvobitne Agni serije, dio programa koji je počeo u 60-im godinama prošlog stoljeća.

Ranije verzije rakete imale su domet do Pakistana i zapadne Kine.

Strah od nuklearnog oružja

Indija pokušava da sustigne kinesku rastuću vojnu snagu. Dvije zemlje generalno imaju dobar odnos, ali su vodile kratki rat na Himalajima 1962.

S druge strane, Pakistan povećava arsenal nuklearnih bojevih glava i razvija kratkodometno, taktično nuklearno oružje, što izaziva zabrinutost oko eskalacije utrke u naoružanju na području južne Azije, saopćio je Međunarodni institut za strateške studije u četvrtak.

Stručnjaci ovog instituta u izvještaju su naveli da utrka sa Pakistanom povećava rizik od upotrebe nuklearnog oružja tokom sukoba, koji mogu biti pokrenuti i činom terorizma.

Raketa Agni-V je prvi put testirana u aprilu 2012. Ima domet od nekih 5.000 kilometara.

Vjeruje se da takvo oružje dalekog dometa posjeduju samo stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a – Kina, Francuska, Rusija, SAD i Velika Britanija, uključujući Izrael.

Izvor: Agencije