Sonda Voyager 1 napustila Sunčev sistem

Novi i neočekivani podaci upućuju na to da Voyager 1 već skoro godinu dana putuje kroz plazmu ili jonizirani plin prisutan u prostoru između zvijezda (EPA)

NASA-ina svemirska letjelica Voyager 1 prvi je objekt kojega je napravio čovjek koji je napustio Sunčev sistem, objavila je u četvrtak američka svemirska agencija NASA u Pasadeni.

Naučnici kažu kako instrumenti na ovoj sondi upućuju na to da je izašla izvan mjehura vrelog plina iz Sunca, te da se sada kreće u prostoru između zvijezda.

Sonda stara 36 godina nalazi se na udaljenosti od 19 milijardi kilometara od našega Sunca.

Proučavanje planeta

Lansiran 1977. Voyager je poslan kako bi proučavao vanjske planete, proletio je pored Jupitera i Saturna, ali je nakon toga nastavio kretati se.

“Sada kada imamo nove, ključne podatke mislimo da je ovo historijski skok čovječanstva u međuzvjezdani prostor”, rekao je Ed Stone, naučnik iz ovoga projekta s kalifornijskog Tehnološkog instituta iz Pasadene.

Novi i neočekivani podaci upućuju na to da Voyager 1 već skoro godinu dana putuje kroz plazmu ili jonizirani plin prisutan u prostoru između zvijezda, rekla je NASA.

Nalazi se u prelaznom području odmah izvan Sunčevog mjehura, gdje se neki učinci Sunca još mogu osjetiti, a naučnici ne znaju kada će dosegnuti međuzvjezdani prostor, gdje uopće nema utjecaja Sunca.

Izvor: Agencije