Javnost protiv ostanka Berlusconija u Senatu

Berlusconijeva politička sudbina ugrožava opstanak krhke talijanske vladajuće koalicije (EPA)

Skoro tri četvrtine Talijana misli da bi bivši premijer Silvio Berlusconi trebao biti izbačen iz Senata nakon što je osuđen za poreznu prijevaru, dok ih većina smatra kako bi trebalo izbjeći krizu Vlade zbog tog slučaja, pokazala je anketa instituta SWG provedena za RAI.

Presuda, također, povlači za sobom proceduru povlačenja Berlusconija iz Senata, a bivšem premijeru moglo bi biti zabranjeno i kandidiranje na izborima.

Berlusconijeva politička sudbina ugrožava opstanak krhke talijanske vladajuće koalicije, jer su njegovi pristaše zaprijetili da će se povući iz Vlade ako on bude izbačen iz Senata.

O tome bi Senat trebao glasovati idući mjesec, a odluku o početku tog postupka donijet će senatski odbor, koji će idući tjedan nastaviti raspravu o tom slučaju.

Po ispitivanju instituta SWG, 73 posto Talijana smatra da bi Senat trebao izbaciti Berlusconija, njih 60 posto također smatra da bi desni centar trebao nastaviti podržavati Vladu premijera Enrica Lette radi dobrobiti zemlje čak i ako Berlusconi bude izbačen.

Četiri puta premijer

Medijski tajkun i milijarder Silvio Berlusconi u četiri je mandata bio predsjednik talijanske vlade.

Kazna zatvora izrečena mu je zbog kupovine prava za prikazivanje filmova u njegovoj medijskom imperiju Mediaset i korištenje off-shore kompanija za formiranje fondova za podmićivanje.

Nakon što mu je izrečena kazna, rekao je kako bi radije otišao na izdržavanje zatvorske kazne umjesto da odsluži kaznu radom u nekoj javnoj službi, te je odbio mogućnost služenja kazne u kućnom pritvoru, što je predviđeno za prijestupnike u kasnim godinama.

Izvor: Agencije