NASA izgubila kontakt sa svemirskom sondom

Inžinjeri pretpostavljaju da su tehnički problemi uzrokovali prekid rada računara i tako onemogućili komunikaciju sa Zemljom (AP)

NASA je izgubila radijsku vezu sa sondom za istraživanje kometa, koja je u svom pionirskim pokušaju tražila planete izvan Sunčevog sistema, objavili su službeni izvori.

Posljednja radijska komunikacija sa svemirskim brodom Deep Impact bila je 8. augusta, a svi pokušaji da se veza ponovno uspostavi su propali, izvjestili su iz NASA-e.

Inžinjeri pretpostavljaju da su tehnički problemi sa softwareom uzrokovali prekid rada računara i tako onemogućili komunikaciju sa Zemljom. Također, solarni paneli na svemirskom brodu možda nisu pozicionirani tako da prihvataju sunčevu svjetlost i stvaraju energiju.

“Naš tim sada pokušava pronaći najbolji način kako da obnovi komunikaciju”, rekao je znanstvenik Michael A'Hearn sa Univerziteta Maryland u svom izvještaju o misiji.

Sljedeći pokušaj uspostavljanja veze sa svemirskim brodom očekuje se ovog vikenda, najavio je NASA-in glasnogovornik D. C. Agle iz laboratorija u Pasadeni.

Proučavanje kometa i planeta

Deep Impact je lansiran u januaru 2005. kako bi pobliže istražio komet Tempel 1. U toj svojoj prvoj misiji pronašao je i analizirao komade metala koji su činili jezgru kometa.

Nakon nekoliko godina Deep Impact je “doplovio” do sljedećeg kometa, Hartley 2, a potom je izdaleka posmatrao još dva kometa, uključujući i tek otkriven komet Ison koji vjerovatno nije preživio krećući se u velikoj blizini Sunca.

U svojoj produženoj misiji Deep Impact je proučavao planete izvan Sunčevog sistema, no budući da nije imao dovoljno goriva uspio je doseći tek do asteroida 2002, koji se bio približio Zemlji na udaljenosti od 7,5 miliona kilometara i s njim imao bliski susret.

Izvor: Agencije