Al Jazeera: Sudski proces protiv Egipta

Televizijska mreža Al Jazeera pokrenula je sudski postupak protiv egipatskih vlasti zbog privođenja i maltretiranja novinara bez optužnice, saopćio je u četvrtak advokatski tim Al Jazeere sa sjedištem u Londonu.

Al Jazeera je uputila zahtjev advokatskom uredu Carter-Ruck, stručnjacima za međunarodno pravo, da pokrenu sudski postupak na međunarodnim sudovima i pred Ujedinjenim narodima na osnovu optužbe za uznemiravanje.

Od kako je predsjednik Muhamed Mursi svrgnut 3. jula Al Jazeera je saopćila da su sigurnosne snage uhapsile i privele veliki broj novinara, “ili bez podizanja optužnice, ili na osnovu optužbi koje su politički motivirane”.

Također, optužila je vojsku i policiju za napade na novinare i ističe da su neki uredi Al Jazeere zatvoreni te da su signali za emitiranje blokirani.

Ometanje signala

Al Jazeera je ranije ovog mjeseca saopćila da su njeni satelitski signali blokirani u vrijeme izvještavanja o krvavom gušenju Mursijevih pristalica u Kairu.

Istraživanje eksperata Arabsata i američke telekomunikacijske kompanije Integral Systems objavljeno ranije ovog mejseca pokazalo je da se signal Al Jazeere ometa se sa više lokacija u blizini Kaira.

Preciznim istraživanjem četiri lokacije na kojima je ustanovljeno ometanje signala na Arabsatu i NileSatu, grupa eksperata utvrdila je da se signal Al Jazeere ometa iz vojnih objekata.

Prva ometanja zabilježena su još 5. jula, svega dva dana nakon svrgavanja Mursija.

Al Jazeera je bila prisiljena promijeniti frekvencije emitiranja nekoliko puta kako bi omogućila gledaocima da prate program.

Izvor: Al Jazeera