Spiegel: NSA špijunirala i Al Jazeeru

Prema portalu Spiegel.de, upad u zaštićenu komunikaciju Al Jazeere smatrao se specijalnim uspjehom (AFP)

Američka sigurnosna agencija NSA špijunirala je Al Jazeeru, javlja Spiegel pozivajući se na dokumente u koje je imao uvid.

NSA je upala u zaštićenu komunikaciju i taj podvig se smatrao specijalnim uspjehom, prenosi portal Spiegel.de.

Prema dokumentima bivšeg agenta NSA-a Edvarda Snowdena, u koje je Spiegel imao uvid, američku sigurnosnu službu interesiralo je da upadne u unutrašnju komunikaciju Al Jazeera.

Jedan takav dokument, od 23. marta 2006. godine, otkriva da je “Centar za analizu mreže”, odjeljenje NSA, uspio pristupiti i čitati komunikaciju “interesantnih meta”, koje su bile specijalno zaštićene u sistemu ove medijske mreže.

Dokumenti pokazuju i da zvaničnici NSA-a, nakon analiza, nisu bili zadovoljni “jezikom” korištenim u komunikaciji. NSA je navela da su izabrane “mete” imale “visok potencijal kao obavještajni izvori”.

Šifrirane informacije proslijeđene su dalje, odgovarajućim odjeljenjima NSA-a na dalje analize, stoji u ovim dokumentima, u kojima nije objavljeno koliko dugo su špijunirani novinari ili menadžeri kuće, i da li je “nadzor” i dalje u toku, navodi portal B92.net.

Prethodna dokumenta, u koja je Spiegel imao uvid, nisu precizirala da su i mediji bili špijunirani. Ali, kako se sve više informacija pojavljuje, obim međunarodnog nadzora telefoske i internet-komunikacije nastavlja da raste.

Mete američkih cyber napada

Istovremeno, američki list The Washington Post na temelju dokumenata Edwarda Snowdena navodi da su američke obavještajne službe izvele 231 cyber napad 2011. godine, posebice prema Iranu, Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji, javlja agencija Anadolija.

List napominje da to pokazuje da sve brojniji cyber ratnici u administraciji predsjednika Baracka Obame zauzimaju informatičke mreže u inozemstvu i ometaju njihov rad.

Ovaj list se poziva na dokumente o tajnom budžetu američkih obavještajnih službi, koje im je pružio bivši uposlenik Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Snowden, kojega SAD-e traže zbog optužbi za špijunažu.

The Washington Post navodi da se uz cyber napade, stručnjaci infiltriraju u strane mreže kako bi ih stavili pod tajni američki nadzor, spominjući projekt nazvan GENIE čiji budžet iznosi 652 milona dolara.

Do kraja godine, program GENIE bi trebao kontrolirati najmanje 85.000 softvera postavljenih u strateški odabrane kompjutere po cijelom svijetu, nasuprot oko 21.000 softvera 2008. godine.

List na kraju piše da dokumenti koje je objelodanio Snowden i razgovori s bivšim američkim dužnosnicima daju uvid u kampanju informatičkog upada, veću i agresivniju nego što se do sada pretpostavljalo.

Među 231 cyber napadom vođenim 2011. godine, skoro tri četvrtine odnosilo se na ciljeve najveće strateške važnosti, koje nekadašnji dužnosnici identificiraju kao protivnike poput Irana, Rusije, Kine i Sjeverne Koreje ili aktivnosti poput borbe protiv širenja nuklearnog naoružanja.


Edward Snowden: Od špijuna do bjegunca

Interaktivni pregled događaja i kretanja bivšeg zaposlenika američke NSA nakon što je oktrio detalje nadgledanja.

Izvor: Agencije