Razbuktali se požari u Portugalu

Vjetar koji snažno puše predstavlja glavnu prepreku radu vatrogasaca u Portugalu (EPA)

Šumski požari ponovo su se u nedjelju navečer razbuktali u Portugalu, nakon kratke pauze, a u njihovom gašenju na sjeveru i u centralnom dijelu zemlje učestvuje blizu 700 vatrogasaca, kojima pomaže pet kanadera iz Francuske i Hrvatske, saopćila je Civilna zaštita.

U nedjelju prije podne objavljeno je da su se požari nastavili smirivati, nakon što su najveći požari ugašeni, ali da vatrogasci ostaju u stanju pripravnosti zbog nepovoljne meteorološke prognoze.

Požar u blizini Gondomara gase 254 vatrogasca, kojima pomažu avioni i helikopteri, od kojih jedan portugalske vojske.

Poslije podne su stanovnici iz desetak kuća evakuirani, a jedna nenastanjena kuća je izgorila.

Žrtve u lancu Caramulo

Nešto južnije šumski požar u blizini Sever do Vouge mobilizirao je oko 100 vatrogasaca.

“Vjetar koji snažno puše predstavlja glavnu prepreku radu vatrogasaca”, pojasnio je Jose Bismarck, komandir vatrogasaca u Aveiru.

U Portugalu su se od petka požari postupeno smirivali, nakon što je pod kontrolu stavljen veliki požar u planinskom lancu Caramulo, čije je gašenje stajalo života trojicu vatrogasaca.

Portugal, koji je zatražio pomoć svojih evropskih partnera, raspolagao je u nedjelju sa pet stranih kanadera – tri francuska i dva hrvatska.

Francuske letjelice trebale bi ostati do utorka, dok su hrvatski avioni, pristigli u subotu poslije podne u Portugal, na raspolaganju portugalskih spasioca do srijede.

Izvor: Agencije