Obama najavio reformu programa nadzora

Američki predsjednik Barack Obama najavio je da će zatražiti reformu programa obavještajnog nadzora Interneta i telefonskih komunikacija, koji su posljednjih mjeseci izazvali burnu polemiku na javnoj sceni SAD-a.

Obama je na konferenciji za novinare istakao da će biti uspostavljen veći nadzor nad programima koje provodi Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) i kao jedan od primjera naveo uvođenje vanjske komisije sastavljene od bivših obavještajnih zvaničnika, predstavnika organizacija za zaštitu ljudskih prava i pravnika koji će pratiti sve detalje programa.

“Nije dovoljno da samo ja kao predsjednik vjerujem u te programe, već američki narod treba u njih da vjeruje također”, rekao je Obama u obraćanju novinarima u Bijeloj kući.

‘Snowden nije patriota’

Američki lider je najavio i objavljivanje analize Ministarstva pravde sa zakonskim obrazloženjem programa nadzora, koji je u junu javnosti u SAD-u otkrio bivši saradnik NSA i Centralne obavještajne agencije (CIA) Edward Snowden.

Obama je istakao da Snowden nije patriota zbog toga što je otkrio programe koje koristi vlada za nadzor na internetu. On je kazao da je zatražio reformu programa tajnog praćenja prije nego što su u junu objavljeni detalji iz dokumentacije koju je Snowden dostavio novinarima.

Obama je novinarima rekao da je ono što je Snowden objelodanio samo podstaklo brži i energičniji odgovor. Sigurnosne i obavještajne agencije će, kako je najavio, napraviti i svoje internet stranice na kojima će podrobnije javnosti predstaviti svoj rad i ciljeve raznih programa koje provode.

“Mi treba i moramo da budemo transparentniji”, dodao je Obama. Agencije navode da je Obama, koji u subotu ide na sedmodnevni odmor, odlučio da sazove konferenciju za novinare na ovu temu, nakon višensedmičnog savjetovanja i razgovora sa predstavnicima Kongresa, vodećim ljudima IT kompanija i čelnicima sigurnosnih službi.

Prema pisanju Washington posta, koji prenosi riječi neimenovanog zvaničnika Bijele kuće, bit će potrebno vrijeme da Ministarstvo pravde i čelnici NSA odluče šta od materijala može da bude dato javnosti na uvid.

“Sve ovo služi tome da pokaže građanima SAD-a da se sve radi u njihovom interesu i poštujući vrijednosti države”, zaključio je Obama.

Izvor: Al Jazeera i agencije