Mediji: Snowden u elitnom naselju kod Moskve

Snowdenu je omogućeno slobodno kretanje po Rusiji i zapošljavanje bilo gdje, osim u državnoj službi (AP)

Odbjegli američki obavještajac Edward Snowden možda stanuje u jednoj od luksuznih vila blizu Moskve, prenose ruski mediji navodeći kako je moguće da se smjestio u jednom eksluzivnom naselju u blizini puta Nova Riga.

Taj je kraj udaljen 20-ak kilometara od Moskve, a poznat je po ograđenim naseljima s luksuznim vilama u kojima živi ruska elita.

Naselja skrivena od javnosti, okružena su jedriličarskim klubovima i terenima za golf, dok se cijene kuća i apartmana kreću između 400.000 i 1.300.000 dolara.

Bivši suradnik američke CIA-e napustio je moskovski aerodrom 1. kolovoza, a njegov advokat Anatolij Kučerena, koji pruža pravne usluge ruskoj službi sigurnosti FSB, izjavio je da američki bjegunac sada stanuje kod svojih prijatelja.

Migracijska služba ustvrdila je kako nema saznanja o tome gdje se Snowden nalazi, ali su sigurni da nije u Moskvi.

I Snowdenov otac se sprema u Rusiju

Prethodno su američki mediji objavili i kako se Edwardov otac Lon Snowden sprema idućeg tjedna otputovati u Rusiju, uz napomenu kako je uoči puta predao dokumente u ruskom veleposlanstvu u Washingtonu za dobivanje ruske vize.

U tom procesu, među ostalim i slanjem pozivnog pisma u SAD, pomaže mu odvjetnik Kučerena koji je i Snowdenu mlađem pomogao dobiti privremeni azil u Rusiji.

Privremeni azil, koji je Edwardu Snowdenu odobren na godinu dana, omogućuje mu slobodno kretanje po Rusiji i zapošljavanje bilo gdje, osim u državnoj službi.

SAD inzistiraju da im se Snowden izruči zbog odavanja tajnih informacija i krađe državne imovine.

Izvor: Agencije