Deset mrtvih u napadu na vjernike u Quetti

Naoružani muškarci u petak ujutro su otvorili vatru na vjernike koji su izlazili iz sunitske džamije u predgrađu glavnog grada nestabilne pakistanske regije Balučistan, te ubili najmanje 10 osoba, saopćile su mjesne vlasti.

Napad, u kojem je blizu 37 osoba ranjeno, izveden je ispred džamije u Quetti, dan nakon samoubilačkog napada u kojem je u istom gradu ubijeno 38 ljudi.

U Balučistanu, istovremeno, traje mjesna pobuna i nasilje nad muslimanskom šiitskom manjinom.

Napad u petak je izveden ispred sunitske džamije gdje su se, među ostalima, molili bivši pokrajinski ministar Ali Madad Jatak, rekao je jedan visoki zvaničnik mjesne policije.

Meci su pogodili vozilo bivšeg ministra koji nije povrijeđen u tom napadu, naglasio je policijski zvaničnik, a na vjernike su pucala četiri napadača.

Povlačenje osoblja

Američka vlada naredila je u petak evakuaciju osoblja koje nije nužno iz konzulata u Lahoreu u Pakistanu “zbog terorističkih prijetnji”.

State Department također je upozorio američke građane da ne putuju u ovu azijsku državu.

“State Department je zatražio odlazak svog osoblja koje nije nužno iz američkog generalnog konzulata u Lahoreu, u Pakistanu”, kaže se u saopćenju.

Do upozorenja za Lahore, grada u blizini pakistanske granice s Indijom, došlo je dva dana nakon što je Washington evakuirao dio diplomata iz Jemena i zatražio od svojih državljana da odmah napuste tu državu.

Sjedinjene Američke Države zatvorile su 17 diplomatskih misija na Bliskom istoku nakon što je otkriveno da al-Kaida možda planira napade u augustu, posebno na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

Upozorenje za Lahore kaže da “neke strane i domaće terorističke grupe predstavljaju potencijalnu prijetnju za američke građane u Pakistanu”.

Glasnogovornica ambasade rekla je da se zasad ne zna kada će se konzulat ponovno otvoriti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO