Senator u braku sa 13-godišnjakinjom

Nigerija nema starosnu granicu za sklapanje braka. Čak 39 posto udatih osoba su maloljetnice.

Prema zakonu, to znači da ih smatraju punoljetnima, bez obzira na to koliko one imaju godina.

Borci za ljudska prava strahuju da bi mnoge mogle da postanu žrtve zlostavljanja, izvijestila je Yvone Ndege, novinarka Al Jazeere.

Prema jednom članku nigerijskog ustava, svaka se ženska osoba koja stupi u brak prema zakonu smatra odraslom. 

U ovoj zemlji nema dobne granice za vjenčanje, što znači da se to odnosi i na 12-godišnjakinju koja je udana.

Tokom rasprave u Državnoj skupštini, senatori su dobili priliku ukloniti taj članak iz Ustava. Ali glasali su protiv toga i izazvali kontroverze.

Senator Sani Yerima (56) predvodio je kampanju čiji je cilj bio osigurati da sporni članak ostane na snazi. Prije tri godine, oženio se 13-godišnjakinjom.

“Prema islamskom zakonu, žena koja je udata smatra se odraslom. Ako tvrdite suprotno, znači da se protivite islamskom zakonu. Svaka udata žena je punoljetna”, poručio je senator Yerima.

“Ali organizacije za ljudska prava kažu kako će, ako ne bude izbrisan sporni članak Ustava, prema kojemu se udane žene smatraju punoljetnima, to dovesti do zlostavljanja djece”, izvijestila je Ndege.

Brak sa maloljetnicama

Smatraju da se Ustavom na taj način podupire brak sa maloljetnicama.

Aktivistica Abiola Akiyode-Afolabi je rekla: “Mislim da je to potpuno neprihvatljivo, da je riječ o nečemu što bismo svi trebali osuditi i čemu bi se nigerijska vlada trebala suprotstaviti”.

A milioni Nigerijaca slažu se s njom. Na socijalnoj mreži Twitter su pokrenuli kampanju protiv senatora sa hashtagom #ChildNotBride.

Optužuju ih za pedofiliju i zlostavljanje djece. I tvrde da bi, s obzirom na to da je Nigerija sekularna država, vjerska učenja u ovom slučaju trebala biti nevažna.

“Očito, ne možemo biti sretni zbog toga. Zaista smo uznemireni. Mislim da ljudi pogrešno tumače ono što smo učinili”, ocijenio je senator Enyinnaya Abaribe.

Drugi dio Ustava jasno definira punoljetnu osobu kao nekoga ko ima najmanje 18 godina, poput jednog tek vjenčanog para.

Senatori su na kraju saopćili da će razmotriti svoju raniju odluku.

A dok se to ne desi, sklapanje će braka sa maloljetnim osobama u Nigeriji biti zakonito, bez obzira na njihove godine. 

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Je li prosjačenje na ulicama gradova odraz siromaštva, unosan kriminalni biznis ili balkanska društvena realnost? Šta nadležne institucije čine u sprečavanju organiziranog maloljetničkog prosjačenja? Kako zaustaviti izrabljivanje djece?  Na ulicama balkanskih gradova, posebno tokom ljeta,  izraženo je prosjačenje djece  – najčešće mlađe od deset godina.  Prema konvenciji o pravima djeteta Ujedinjenih naroda, države potpisnice priznaju […]

U Svaziju je nedavno usvojen zakon prema kojem odrasli muškarci mogu biti kažnjeni ako se ožene djevojkama mlađim od 18 godina. Vlasti se nadaju da će time spriječiti tradicionalnu praksu i zaštititi djecu. No, mnoge lokalne starješine tvrde da bi se novi zakon trebao odnositi samo na sklapanje braka u zapadnjačkom stilu, a ne prema njihovim običajima.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO