Iznenadno obraćanje Mursijeve supruge

Hiljade Mursijevih pristalica okupile su se u Kairu (EPA)

Supruga svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija obratila se hiljadama njegovih simpatizera na demonstracijama u Kairu, u svom prvom javnom nastupu od njegovog svrgavanja.

Naglaa Mahmoud pojavila se na glavnom protestu u Kairu u četvrtak, gdje su Mursijeve pristalice proslavljale Ramazanski bajram u Nasr Cityju, gdje se često održavaju demonstracije.

Mahmoud je apelovala na povratak njenog supruga, dok su okupljeni uzvikivali: “Vratit će se!”

“Vratit će se, ako Bog da”, rekla je Mahmoud.

Sukobi demonstranata

Manji sukobi izbili su u četvrtak navečer između pristalica i protivnika Mursija u nekoliko oblasti Egipta, prenosi Anadolija.

U Delti Nila, oblasti Sharqiya, troje ljudi je povrijeđeno u tučnjavi koja je izbila kada su Mursijevi lojalisti održavali marš pobune zbog odbijanja ponovnog vraćanja na vlast svrgnutog predsjednika.

Al-Sayed al-Atweel, bivši zvaničnik Muslimanske braće, izjavio je da su marš presreli demonstranti protiv Mursija i provocirali Mursijeve pristalice.

Također u oblasti Sharqiya, sigurnosne jedinice izjavile su da su četiri člana Muslimanske braće uhapšena zbog povezanosti napada kiselinom u kojem su dvoje zadobili opekotine u “tučnjavi nastaloj zbog političkih razlika”. 

U glavnom gradu Kairu, u improvizovanoj bolnici na Trgu Rabia al-Adawiya gdje hiljade Mursijevih pristalica kampuju više od nekoliko sedmica, javljeno je da je na Mursijeve  pristalice pucano iz vatrenog oružja i da su povrijeđeni blizu Predsjedničke palate Ittihadiya, na mjestu kampovanja Mursijevih protivnika.

Apel SAD-a i EU-a

Mursi, demokratski prvoizabrani egipatski predsjednik, svrgnut je od strane vladajuće vojske 3. jula, nakon masovnih protesta protiv njegove vladavine.

Od tada, hiljade njegovih pristalica danima organizuju demonstracije i zahtijevaju njegov povratak na vlast.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija ranije su izrazile zabrinutost zbog izostanka napretka u rješavanju političke krize u Egiptu.

„Iako se za sada uspješno izbjegava nastavak konfrontacije s primjenom nasilja i dalje smo uznemireni i zabrinuti zbog toga što Vlada i lideri opozicije nisu našli izlaz iz opasne situacije ‘slijepe ulice’ i dogovorili se o mjerama za jačanje pomirenja“, navedeno je u zajedničkom saopštenju šefova diplomacije Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, Johna Kerryja i Catherine Ashton.

Washington i Brisel traže od Egipta da se prekine nasilje u zemlji i osigura miran politički proces.

Izvori: Al Jazeera i agencije