Švicarci ograničavaju kretanje azilantima

UNHCR upozorava da tražitelji azila trebaju uživati slobodu kretanja (EPA)

Neki švicarski gradovi planiraju držati tražitelje azila daleko od javnih mjesta kao što su bazeni, igrališta ili knjižnice, što je izazvalo ogorčenje udruga za ljudska prava, te su takve namjere nazvali rasističkim.

Ograničenja imaju za cilj, kako su objasnili lokalni dužnosnici, spriječiti izazivanje napetosti između mještana i azilanata, pa bi tražitelji azila trebali biti smješteni u specijalne ustanove, uglavnom u bivše vojarne.

Prvi od gradova u kojem su primijenjene takve mjere je Bremgarten, u kojem će čak i crkve biti izvan domašaja azilanata.

Roman Staub, gradonačelnik grada Menzingena, potvrdio je kako će tražiteljima azila biti zabranjen pristup „osjetljivim mjestima“ kao što su škole.

„To je sasvim sigurno osjetljivo područje, jer bi se tražitelji azila mogli susresti s našom školskom djecom, djevojčicama ili dječacima“, rekao je Staub.

UNHCR: Azilantima sloboda kretanja

Osim skupina za ljudskih prava, koje su izrazile zgražanje, oglasio se i Ured Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), priopćivši da u principu tražitelji azila trebaju uživati slobodu kretanja.

„Oni su zakonito u Švicarskoj i nisu počinili nikakvo kazneno djelo“, izjavio je glasnogovornik UNHCR-a, Dan McNorton.

Broj tražitelja azila u Švicarskoj znatno je viši od europskog prosjeka, a u lipnju su zbog takve situacije i pooštreni zakoni za dobivanje azila.

Najmanje 48.000 ljudi trenutačno traži azil u Švicarskoj.

Izvor: Agencije